Presedintele american Barack Obama si omoligii sai din cadrul G20 se vor reuni pe 24 si 25 septembrie la Pittsburgh pentru discuta un plan prin care sa forteze bancile sa-si reduca expunerile riscante, sa pastreze un nivel mai mare de capital si o gama mai larga de active care sa poata fi usor tranzactionate, scrie Bloomberg, citeaza NewsIn.

Pe ordinea de zi a reuniunii vor mai figura limitarea remuneratiilor bancherilor si reducerea dezechilibrelor comerciale, in incercarea de a evita repetarea celei mai grave crize din ultimele decenii si pentru a sustine revenirea economiei.

Prin limitarea posibilitatilor bancilor de a investi si de a tranzactiona, guvernele ar putea ameninta avansul actiunilor bancare la bursa, care s-au apreciat considerabil de la cotatiile minime atinse in martie.

Acesta este, insa, un pret pe care factorii de decizie din marile economii ale lumii ar putea fi dispusi sa-l plateasca pentru a preveni reaparitia riscurilor excesive, ce au dus la prabusirea Lehman Brothers in urma cu un an, la recesiunea mondiala si la injectii masive de bani publici pentru salvarea bancilor.

"Reglementarea va reduce profitabilitatea bancilor, prin cresterea costurilor operationale", a declarat Andrew Clare, profesor in cadrul Cass Business School din London, fost oficial al bancii centrale britanice.

"Daca bancile vor beneficia de fondurile contribuabililor, trebuie sa actioneze intr-o asemenea natura incat sa nu afecteze cetatenii sau economia", a adaugat el.

In cadrul summitului, la care vor mai participa premierul britanic Gordon Brown, presedintele francez Nicolas Sarkozy si presedintele chinez Hu Jintao, se vor dezbate, de asemenea, si modul de gestionare a revenirii economiei, evitarea protectionismului si ameliorarea standardelor contabile.

Oficialii vor mai incerca sa realizeze un cadru pentru echilibrarea economie mondiale, prin cresterea economisirii in Statele Unite, prin investitii mai mari in Europa si prin majorarea cererii interne din China.

Ideile aflate in discutie: fortarea bancilor sa isi majoreze nivelurile de capital, pentru a face fata mai bine eventualelor riscuri, si pastrarea unei parti mai mari din castiguri.

Aceasta decizie ar putea cobori cu o treime profitabilitatea bancilor de investitii Goldman Sachs, Barclays si Deutsche Bank, sustin analistii JPMorgan Chase.

Directorul executiv al grupului francez Societe Generale, Frederic Oudea, a estimat, luni, ca in cadrul summitului G20 se va hotari, probabil, majorarea cerintelor de capital.