Guvernul ceh a anuntat ca a adoptat masuri de austeritate exceptionale pentru a reduce deficitul bugetar din 2010 la 155,3 miliarde coroane cehesti (6,2 miliarde euro), respectiv 5,2% din produsul intern brut (PIB), pentru a face mai usor fata crizei.
Masurile propuse includ cresterea cotei generale a TVA la 20%, de la 19% in prezent, si a cotei reduse de la 9% la 10%, precum si reducerea alocatiilor parentale, inghetarea pensiilor, cresterea impozitelor indirecte si o noua diminuare a salariilor functionarilor publici, potrivit AFP, citeaza NewsIn.

Masurile cabinetului interimar condus de premierul Jan Fischer, propuse sa fie aplicate timp de un an, vor fi examinate de camera inferioara a Parlamentului, in procedura accelerata.

Dezbaterea parlamentara va servi, potrivit lui Fischer, de test de incredere a guvernului sau, instalat initial pentru a conduce tara pana la alegerile legislative anticipate din toamna, care au fost ulterior anulate.

"Dupa o dezbatere pe acest pachet, guvernul va decide daca va ramane sau nu in functie" pana la alegerile din mai, a subliniat Fischer.

Un acord-cadru al guvernului pe proiectului bugetului din 2010, adoptat pe 10 septembrie, prevede un deficit record de 230 miliarde coroane cehesti (9,2 miliarde euro) anul viitor, respectiv de 7% din produsul intern brut. Aprobarea masurilor de austeritate ar duce la reducerea deficitului la 5,2% din PIB.

In al doilea trimestru din 2009, economia Cehiei a scazut cu 5,5% fata de aceeasi perioada din 2008, dar a crescut usor, cu 0,1%. comparativ cu trimestrul precedent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri