Rusia va relua vanzarea activelor de stat, in contextul in care guvernul se confrunta cu primul deficit bugetar din ultimul deceniu, a anuntat prim vicepremierul Igor Suvalov, citat de Bloomberg.
Guvernul are circa 5.500 de intreprinderi ce ar putea fi transformate in companii cu participatie mixta, incepand din acest an, a spus Suvalov. Rusia ar putea vinde, de asemenea, participatii din cadrul companiilor care sunt deja listate, inclusiv din OAO Rosneft, cel mai mare producator de petrol al tarii, potrivit NewsIn.

"Acum este momentul in care putem reveni" la privatizari, a spus Suvalov dupa o serie de discutii cu secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, si cu Lawrence Summers, director al Consiliului Economic National american. "Cand situatia din piata era foarte buna, colectam bani pentru rezerve si nu discutam prea mult despre privatizari. Erau aproape inexistente".

Cel mai mare exportator de energie din lume se straduieste sa isi respecte angajamentele legate de cheltuieli si sa limiteze deficitul bugetar, dupa ce pretul petrolului, principalul bun de export, s-a ieftinit cu peste 100 dolari/baril in a doua jumatate a anului trecut. In prezent, pretul petrolului este de circa 70 dolari/baril.

Deficitul public, primul inregistrat din 1999, s-ar putea adanci in acest an la circa 8,9% din produsul intern brut (PIB), echivalent cu circa 3.400 miliarde ruble (112 miliarde dolari), a declarat ministrul rus de finante pe 18 august.

Suvalov a spus ca guvernul ar putea incepe noul val de privatizari in acest an, oferind pana la 20% din OAO Sovcomflot. Restul privatizarilor vor incepe probabil in a doua jumatate a anului viitor, prin porturi maritime, porturi fluviale si aeroporturi, care au nevoie de investitii "uriase", a mai spus acesta.

Ultima mare privatizare din Rusia a fost in 2007, cand VTB Group, cea de-a doua banca a tari, a colectat 8 miliarde dolari prin cea mai mare oferta publica initiala (IPO) a acelui an. Rosneft atrasese cu un an in urma 10,6 miliarde dolari prin IPO.

Suvalov a mai spus ca guvernul vrea sa stranga bani si prin vanzarea de licente pentru zacaminte neexploatate de petrol, gaze naturale si minereuri. "Dispunem de active bune", a precizat el.

Economia Rusiei s-a comprimat cu 10,9% in trimestrul II al acestui an, o scadere record, in contextul in care industria a incetinit si companiile s-au confruntat cu scaderea cererii pentru produse, atat pe plan intern cat si pentru exporturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri