"Crizele bancare au in general repercusiuni durabile asupra productiei, chiar daca economia se redreseaza. Scaderea ratei de ocupare, a investitiilor si a productivitatii sunt alti factori care contribuie la prelungirea pierderilor generate de productie", potrivit unui comunicat al FMI, citat de NewsIn.

Concluziile fac parte dintr-un capitol al "previziunilor economice mondiale" publicat in vederea reuniunii anuale a FMI de la Istanbul din octombrie. Ele sunt rezultatul unui studiu asupra a 88 de crize bancare derulate in ultimii 40 de ani.

"Pierderile de productie pe termen mediu, ca urmare a crizelor bancare, sunt considerabile. La sapte ani dupa criza, productia este inferioara, in medie cu 10% tendinta pe care ar fi avut-o fara impactul crizei", se mai arata in raport.

FMI considera ca motivele tin de scaderea productiei, in prima parte a crizei, urmata de scaderea investitiilor si a ocuparii la nivel mondial.

"Analiza acestor factori ar putea da o estimare privind tendinta probabila a productiei dupa criza bancara actuala si tipul de politici care ar putea ajuta la reducerea pierderilor finale", a subliniat Fondul, care a adaugat ca o asemenea analiza nu da motive de optimism asupra perspectivelor productiei pe termen mediu.

Raportul FMI a aparut cu doua zile inainte de summit-ul G20, la care se va discuta, printre altele, si despre continuarea masurilor de relansare economica.