Noul sistem are scopul de "a proteja contribuabilii europeni de o reeditare a scenariului sumbru din toamna lui 2008, cand guvernele au fost obligate sa injecteze miliarde de euro in banci", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citata de NewsIn.

"Acest sistem european ar putea, de asemenea, sa inspire un sistem mondial. Aceasta este pozitia pe care o sustinem in cadrul summitului G20 de la Pittsburgh", a adaugat el.

Reforma sistemului de supraveghere financiara prezentata de Bruxelles prevede infiintarea a trei noi autoritati paneuropene insarcinate cu supravegherea bancilor, asiguratorilor si pietelor, ce ar putea sa medieze discutiile dintre organismele nationale de supraveghere, in cazul unor dezacorduri.

De asemenea, reforma mai prevede crearea unui Comitet European al Riscurilor Sistemice (CERS), organism de supraveghere macroeconomica, ce ar avea rolul de a avertiza autoritatile nationale si de a emite recomandari in momentul depistarii unor probleme importante.

Porpunerea, ale carei principii generale au fost deja acceptate in iunie de liderii europeni, trebuie sa mai fie discutata in detaliu, in vederea "adoptarii rapide" si aplicarii in 2010, a subliniat comisarul european pentru servicii financiare, Charlie McCreevy.

Criza financiara a evidentiat slabiciunile sistemului actual de supraveghere a sectorului financiar, ce este in continuare foarte fragmentat.