Putin a inaintat invitatia vorbind in fata directorilor companiilor internationale si a mai multor membri ai guvernului, ce s-au deplasat la Salehard (oras situat la circa 2.000 kilometri Nord-Est de Moscova), potrivit imaginilor difuzate de televiziunile locale, scrie NewsIn.

"Repet: suntem gata de un parteneriat major, pentru aceasta v-am invitat aici la Salehard. Vrem ca voi sa va simtiti parte a echipei noastre si participanti la acest proces", a declarat Putin in fata reprezentantilor straini.

"Vrem sa vedeti ca Rusia lucreaza intr-un mod deschis si transparent. In cazul in care vreun lucru nu este clar, veti avea ocazia sa il clarificati in cadrul reuniunilor de acest gen", a adaugat premierul.

El a lasat sa se inteleaga ca Rusia ar fi dispusa sa ofere avantaje fiscale pentru companiile dispuse sa investeasca in aceasta regiune, cu cai dificile de acces si cu un climat foarte aspru.

"Cred ca este posibil sa oferin scutiri de taxe in perioada in care investitiile nu sunt profitabile, pentru incepera exploatarii noilor campuri, inclusiv in Iamal", a spus Putin.

Ministrul energiei, Serghei Smatko, a cerut de asemenea, companiilor, sa opereze transferurile tehnologice in favoarea Rusiei.
Grupurile internationale reprezentate la nivel inalt la Salehard au fost, potrivit agentiei Itar-Tass: Total, StatoilHydro, Shell, Mitsui, Mitsubishi, ExxonMobil, ConocoPhillips, EON, GDF-Suez, Kogas, ENI si Sancor Energy.

Peninsula Iamal, situata dincolo de cercul polar, face parte din regiunea Iamalo-Nenet, considerata una dintre cele mai bogate in hidrocarburi din intreaga lume.