Aurul s-a apropiat, luni, de cel mai ridicat pret din ultimii 18 ani, pe piata europeana, in urma cererii mari din partea fondurilor de investitii, transmite Reuters. Cotatiile materiilor prime au continuat sa creasca pe piata bursiera, platina fiind, de asemenea, aproape de un nou record. Petrolul parea sa se indrepte incet, dar sigur, catre o cadere sub pragul de 60 de dolari pe baril, dar un anunt al Agentiei Internationale pentru Energie privind o noua crestere a cererii de titei in cursul anului viitor a facut ca pretul petrolului sa ajunga la cel mai inalt nivel din aceasta luna.
Potrivit unor brokeri, prognozele arata ca, pe termen scurt, cotatia aurului ar putea scadea, dar ca isi va reveni treptat pentru a-si continua ritmul ascendent. Alti analisti se asteapta la o mentinere a majorarii pretului, fara nici o perioada de sincope. "Cred ca evolutia pietei este buna. Investitorii asteapta inca sa intre pe piata si nu ma astept la o scadere", a declarat David Holmes, vicepresedinte la firma RBC Capital Markets. El a adaugat ca investitorii nu au fost atrasi de pietele valutare si de obligatiuni, preferand sa investeasca in aur, considerat mai sigur.

Cotatia aurului era luni, la 17:05 GMT, de 472,90/473,60 de dolari pe uncie, dupa ce, anterior, a atins un varf de 478,50 de dolari pe unice. Marti, la ora 12:00 GMT, aurul urcase pana la 478,10 de dolari pe uncie, contrazicand estimarile despre o posibila stagnare. Gramul de aur era marti cotat la 45,6548 RON la cursul Bancii Nationale a Romaniei.

In acelasi timp, petrolul a continuat sa scada datorita diminuarii volumului de cereri, fiind foarte aproape de a ajunge luni sub pragul de 60 de dolari pe baril, informeaza Mediafax. Dar aceasta situatie s-ar putea schimba la inceputul anului viitor, cand cererea mondiala de petrol va fi relansata, potrivit raportului lunar al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA). Potrivit aceluiasi raport, productia de titei a statelor din afara OPEC va scadea anul viitor la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. "Raportul este ingrijorator. Este o reducere substantiala a productiei statelor din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), in timp ce diminuarea cererii, in 2005, este modesta", a spus Deborah White, economist sef la firma SG Commodities din Paris. Pentru ansamblul anului 2005, IEA a redus cresterea cererii mondiale de petrol cu 90.000 de barili pe zi, la 1,26 de milioane de barili pe zi, pe o piata totala de 83,4 milioane de barili pe zi. Agentia se asteapta insa ca cererea de titei sa ajunga in 2006 la 1,75 de milioane de barili pe zi, dupa "impactul temporar" al uraganelor din Statele Unite si redresarea cererii din China.

Anuntul ca cererea de petrol ar putea sa creasca incepand de anul viitor a avut un efect de bumerang asupra pretului petrolului, potrivit Bloomberg. Astfel, petrolul a ajuns marti la cea mai mare cotatie din aceasta luna la bursa newyorkeza, 62,76 de dolari pe baril, dupa ce IEA precizase ca cererea de petrol ar putea sa creasca din nou anul viitor si ca rafinariile trebuie sa lucreze la capacitatea maxima pentru a se evita o criza la sfarsitul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri