Primele rezultate ale sondajelor efectuate la iesirea de la urne, anuntate dupa inchiderea urnelor in Germania, arata ca Angela Merkel va fi in continuare cancelar si isi poate schimba partenerul de guvernare, cooptand liberalii, asa cum dorea.
Potrivit exit-poll-urilor prezentate de canalele publice de televiziune ARD si ZDF, conservatorii lui Merkel au o majoritate confortabila de locuri in Bundestag, intre 320 si 324 dintr-un total de 598, relateaza AFP, citat de NewsIn.

In exit-pollul comandat de postul public de televiziune ARD, uniunile crestine CDU-CSU ar avea 33,5% din voturi, urmate de social-democratii din SPD cu 22,5% din voturi, liberalii din FDP cu 15%, Stanga 12,5%, iar Verzii 10,5%.

Exit-pollul ZDF crediteaza blocul conservator al lui Merkel tot cu 33,5%, iar pe liberali cu 14,5%, in timp ce SDP-ul ar obtine 23,5% din voturi, cel mai prost rezultat pe care social-democratii l-ar inregistra dupa razboi. Verzii au 10%, iar Die Linke 13% din sufragii.

Spre deosebire de americani sau japonezi, germanii nu par sa fi dorit o schimbare a conducerii tarii pe timp de criza, reiterandu-si, la capatul unei campanii considerate plicticoase, increderea in prima femeie cancelar din istorie.

Gratie particularitatilor sistemului de vot din Germania, o combinatie intre votul uninominal si cel proportional, redistribuirea voturilor cantareste mult, astfel incat Angela Merkel poate avea incredere ca este posibila formarea unei coalitii cu liberalii, asa cum isi dorea, mai fireasca din punct de vedere ideologic. Timp de patru ani ea a condus un guvern de "ampla coalitie", dreapta-stanga, cu social-democratii din SPD.

Partidele nu trebuie sa obtina 50% din voturi pentru a forma o majoritate, 48% pot fi suficiente, pentru ca partidele care nu depasesc pragul electoral de 5% nu intra in Bundestag, iar mandatele lor sunt redistribuite formatiunilor care intra. Politologii erau de parere inainte de scrutin ca, daca CDU si FDP strang impreuna cel putin 48% din voturi, conservatoarea Angela Merkel va fi realeasa, cu siguranta, cancelar si va conduce asa cum vrea un guvern de dreapta, aliindu-se cu liberalii.

Germania a mai avut guvernare de centru dreapta, ultima data intre 1982 si 1998, in timpul cancelarului conservator Helmut Kohl. O astfel de guvernare ar pleda pentru o reducere a rolului statului in economie, iar in politica externa Berlinul va fi probabil mai ferm in incercarea de a bloca aderarea Turciei la UE. Merkel este in favoarea unui parteneriat "privilegiat" cu Ankara.

Dupa patru ani de ampla coalitie, SPD nu a reusit in timpul campaniei sa se prezinte ca un rival veritabil al conservatorilor alaturi de care a guvernat. De altfel, la scurt timp de la anuntarea exit-pollurilor, social-democratii au recunoscut victoria lui Merkel si a partenerilor ei liberali. "In stadiul actual al lucrurilor, CDU-CSU si FDP au o majoritate si vor forma un guvern", a declarat candidatul SPD la postul de cancelar, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier. "Este o infrangere amara", a adaugat el. "Ne asteapta un nou rol, cel al opozitiei", a mai spus Steinmeier.

In varsta de 55 de ani, crescuta in Germania de Est, Merkel a fost desemnata de revista Forbes "femeia cea mai puternica a planetei", pentru al patrulea an consecutiv. Ea pledase pentru incheierea coalitiei cu social-democratii, parteneri incomozi la guvernare din cauza diferentelor ideologice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri