Taxa pe valoarea adaugata (TVA) va fi majorata de la 16% la 18%, iar varianta redusa a acesteia, de la 7% la 8%, incepand cu 1 iulie 2010, a spus ministrul de finante, Elena Salgado, scrie Bloomberg, potrivit NewsIn.

Deficitul administratiei centrale ar urma sa ajunga la 5,4% din PIB in 2010, pentru ca deficitul bugetar in ansamblu sa reprezinte 8,1% din PIB, potrivit ultimelor estimari ale guvernului.

Veniturile din economii vor fi impozitate cu 19% pentru sume de pana la 6.000 euro si cu 21% pentru sumele ce depasesc acest nivel, iar reducerea de 400 euro aplicata tuturor contribuabililor va fi eliminata. Din suma de 11 miliarde euro care ar urma sa fie stransa, 6,5 miliarde euro vor ajunge la buget in 2010, a mai spus Salgado.

Desi economia Spaniei continua sa fie afectata de recesiune si ar putea avea nevoie de o perioada mai mare de timp decat celelalte tari europene ca sa-si revina, guvernul sau este printre primele care au decis sa majoreze taxele pentru a controla explozia deficitului bugetar, care ii sporeste cheltuielile cu finantarea. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimeaza ca Spania va avea in acest an al doilea deficit ca marime intre tarile din zona euro, dupa Irlanda.