Presedintii celor sapte state - Venezuela, Brazilia, Bolivia, Ecuador, Argentina, Uruguay si Paraguay - au parafat documentul in seara primei zile de desfasurare a celui de-al doilea summit al Americii de Sud si Africii (ASA), care a luat sfarsit duminica la Porlamar (in nord-estul Venezuelei).
Potrivit presedintelui venezuelean, Hugo Chavez, capitalul total de infiintare este de 20 miliarde dolari (14 miliarde euro), relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Tarile mai mari - Argentina, Brazilia si Venezuela - vor contribui mai mult decat cele mai mici. Sediul bancii va fi la Caracas, dar va avea si doua sucursale, la Boenos Aires si in Bolivia, a precizat presedinta Argentinei, Cristina Kirchner. Cu toate acestea, nu a fost inaintata nici o data pentru demararea operatiunilor.

"Cred ca este foarte important. Mai bine mai tarziu decat niciodata. De fapt, nu a durat chiar atat de mult daca luam in considerare amploarea acestui organism", a spus Kirchner.

Pe 9 decembrie 2007, cele sapte tari au anuntat lansarea acestui proiect si l-au prezentat ca pe o riposta a Americii de Sud la Fondul Monetar International (FMI).

Banca urma sa finanteze proiectele de dezvoltare din regiune
si trebuia sa isi inceapa activitatea din 2008, dar semnarea de catre presedinti a actului oficial de infiintare a fost amanata constant din cauza neintelegerilor permanente legate de detaliile prevazute in document.
Presedinta Chile, Michelle Bachelet, a asistat ca observator la semnare si a spus ca tara sa se va alatura "curand" proiectului.

In 2007, precursorii declarau ca spera sa obtina in timp aderarea altor cinci tari din regiune: Chile, Peru, Columbia, Surinam si Guyana.

Cu ocazia summitului ASA, Chavez le-a propus omologilor sai africani sa creeze o institutie financiara biregionala. "In viitor, vom crea o structura de finantare (ce va consta din Banca Sudului si o banca africana similara): banca Sud-Sud sau banca ASA. Stiu si numele: Bancasa", a precizat liderul socialist.