British Airways (BA) spera sa redeschida negocierile cu liniile aeriene americane American Airlines pentru a pune bazele unei relatii de colaborare intre cele doua companii.

Noul director executiv BA, Willie Walsh, a declarat ca domeniile in care cele doua companii doresc sa colaboreze sunt planul de tarifare a curselor si programul de zbor, din care cel mai mult vor beneficia calatorii.

Cele doua companii au deja relatii foarte stranse, intrucat fac parte din aceeasi alianta a transportatorilor aerieni, Oneworld.

Eforturile anterioare de incheiere a unui protocol au esuat in 2002, cand autoritatile americane au amenintat cu o posibila actiune juridica anti-monopol.

Noul sef al BA va demara negocierile si cu proprii angajati, care trebuie sa ia atitudine in fata unui deficit de 1,4 miliarde de lire sterline, bani lipsa din fondul de pensii.

O posibila varianta va fi aceea ca angajatii sa cotizeze cu mai multi bani din salariu la fondul de pensii sau sa devanseze cu cativa ani varsta pensionarii.