Desi este asteptata o scadere in vanzari, transportul si depozitarea gazelor sunt imune la recesiune, asigurand astfel un grad considerabil de stabilitate a fluxului numerar, sunt de parere analistii Erste Group intr-un raport asupra regiunii Europei Centrale si de Est (ECE).
In raportul publicat recent, specialistii Erste spun ca cea mai mare surpriza pozitiva din sectorul energiei a venit dinspre segmentul gazelor, unde “companiile profita de integrarea verticala a afacerilor – de exemplu, OMV este prezenta pe piata explorarii si a productiei petrolului, in logistica pentru gaze, dar si prin ramura sa de vanzari si comercializare”.

Chiar si in aceste conditii, sectorul gazelor are inca o “pondere relativ scazuta”, in aprecierea oficialilor bancii: 8,5% din EBIT total al OMV in 2008, dar totodata si un potential de crestere considerabil - conducte de gaze catre Europa si unitati de depozitare.

“La nivelul regiunii, domeniul gazelor este cel mai stabil in timp si practic imun la recesiune (transport, depozitare), dar pe de alta parte, din cauza declinului economic, segmentul de vanzari se asteapta la o reducere a cererii, in special de pe segmentul industrial din intreaga regiune”, afirma specialistii Erste.

Pentru viitor, acestia prevad ca importanta segmentului gazelor va creste si mai mult, pe fondul: diversificarii ofertei pe termen lung, construirii de noi conducte (de tipul Nabucco), a catorva terminale GNL (Poarta GNL in Rotterdam, Adria GNL in Croatia), precum si a unor centrale termice pe baza de gaz, la care se adauga si extinderea conductelor existente.

Nabucco nu inlatura dominanta rusa

Analistii de la Erste sustin ca proiectul Nabucco aduce o mai buna diversificare, dar ca limitarea dependentei de Rusia este putin probabila. “Sprijinul politic din partea Turciei, in calitate de tara de tranzit, este relevant pentru evolutia proiectului, insa consortiul nu a identificat inca surse garantate de aprovizionare cu gaz. Azerbaijan si Turkmenistan si-au asumat deja angajamente fata de alti beneficiari (South Stream, China), in timp ce Iran nu ar putea fi un furnizor pentru Nabucco, in pofida rezervelor enorme de care dispune”, se precizeaza in raport. In aceasta situatie, concluzia este clara pentru oficialii Erste: dependenta regiunii Europei Centrale si de Est de fata de sursele naturale rusesti nu va scadea considerabil.

“Principalul rezultat al acestor proiecte (Nabucco, South Stream, Blue Stream etc) va consta intr-o mai mare diversificare a transportului, care ar trebui considerata drept un succes relativ”, conchid analistii grupului bancar.

Prognoze de pret pe termen lung: 65-68 euro/baril

"Titetiul a intrat pentru totdeauna in istoria speculatiilor investitionale [...] Dupa o crestere fara precedent, care a ridicat pretul petrolului pana la nivelul de 140 de dolari pe baril in luna iulie 2008, preturile s-au prabusit chiar mai rapid decat au crescut, spulberand astfel aproximativ 68% din valoarea maxima atinsa de pret", afirma analistii Erste. Revenirea economiei, mai cred acestia, ofera perspective mai bune pentru consumul de petrol, o noua putere in acest sens fiind vizibila in tarile asiatice. "Economiile din tarile OCDE ar trebui sa se mentina la un nivel scazut mult timp - estimam cativa ani de crestere sub standarde in SUA si UE", se mai mentioneaza in raport.

"In primul rand, am putea asista la un alt val de investitii in sectorul materii prime, similar celui anterior ultimei cresteri. In al doilea rand, o scadere semnificativa a investitiilor in amonte poate duce la o crestere insuficienta a capacitatii de productie si la un echilibru strans intre oferta si cerere", declara Jakub Zidon, analist al sectorului petrol si gaze din cadrul grupului Erste.

Desi nu exclud scaderi temporare ale pretului titeiului, analistii Erste pastreaza previziunea de pret de 65-68 de euro/baril pe termen lung. "Dat fiind ca productia impune costuri tot mai ridicate, sumele masive necesare pentru cheltuieli de investitii sunt disponibile doar partial, comparativ cu sumele necesare efectiv", sustin reprezentantii grupului bancar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri