Decizia vine dupa una similara la sedinta precedenta, cand bancherii centrali din Ungaria au redus dobanda cheie de la 8,5% la 8%.

In sedinta de luni, comitetul de politica monetara a discutat si despre o reducere mai mare a dobanzii, cu 0,75 puncte procentuale, insa "o majoritate covarsitoare" s-a pronuntat in favoarea unei reduceri cu jumatate de punct, a precizat guvernatorul bancii centrale, András Simor, intr-o conferinta de presa de dupa anuntarea deciziilor.

Banca centrala a anuntat ca se asteapta la o revenire pe crestere a economiei Ungariei undeva la jumatatea anului viitor, dupa o recesiune severa in acest an.

Inflatia ar urma sa revina in intervalul tintit in a doua jumatate a acestui an, dupa o accentuare temporara ca urmare a majorarii taxelor (in special TVA), estimeaza bancherii centrali, care considera, de asemenea, ca sunt sanse reale de a mentine deficitul bugetar sub 4% din PIB pentru prima data in ultimii ani, ca urmare a masurilor drastice ale guvernului.

Guvernatorul Simor a facut apel la o politica salariala prudenta, "care ar servi cel mai bine interesele tarii", in conditiile in care cresterea salariala pare prea ridicata pentru o recesiune severa, cu o contractie a PIB estimata la 7,5% in 2009-2010.

Evolutia nefireasca a salariilor poate eroda profiturile companiilor si spori asteptarile inflationiste, a avertizat guvernatorul, citat de portalul financiar Portfolio.