"Ne asteptam la o revenire foarte graduala. Aceasta prognoza presupune multe incertitudini", a spus Trichet, la o audiere in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului european, potrivit NewsIn.

Nivelul dobanzii de referinta - de 1% in prezent, nivel minim istoric - este "corespunzator" pentru acest moment, a estimat seful institutiei, care a asigurat ca BCE va furniza bancilor in continuare lichiditati ieftine prin piata monetara.

Insa Trichet a avertizat ca interventia puternica a bancii centrale a zonei euro pe piata "nu va putea fi mentinuta pentru totdeauna".

El a cerut bancilor sa fie la inaltimea responsabilitatii lor, in conditiile in care ultimele statistici au aratat ca, in zona euro, creditarea stagneaza, sporind temerile legate de o eventuala penurie de lichiditati.

Mesajul BCE pentru banci este clar, si anume ca masurile exceptionale "nu sunt pentru ochii vostri frumosi, ci pentru ca sa va faceti treaba: finantarea economiei", a subliniat Trichet.

Seful BCE a repetat ca banca centrala isi va retrage masurile de sprijinire a creditului in caz de pericol inflationist. "BCE are o strategie de iesire (din criza) si este gata sa o puna in aplicare atunci cand va fi momentul", a afirmat Trichet.

Apararea stabilitatii preturilor ramane misiunea principala a BCE, fiind inscrisa in Tratatul de la Maastricht. "Vom aplica tratatul, intregul tratat, nimic altceva decat tratatul", a asigurat presedintele institutiei cu sediul la Frankfurt.