Institutia financiara, controlata de 60 de guverne, printre care statele Uniunii Europene, SUA si Japonia, solicita actionarilor inca 10 miliarde euro pentru a-si extinde capacitatea de creditare si a compensa declinul sever al fluxurilor de capital privat din fostele state comuniste.

Initiativa bancii survine inainte de reuniunea anuala a Fondul Monetar International (FMI) si atrage atentia asupra faptului ca dificultatile cu care se confrunta regiunea nu ar trebui uitate in conditiile in care liderii marilor economii se lupta cu efectele crizei, anunta NewsIn.

Presedintele BERD, Thomas Mirow, a avertizat, intr-o scrisoare catre actionari, ca in timp ce economiile din regiune "au inceput sa se stabilizeze", acestea "nu au actionat uniform si ar fi prematur sa se considere ca a inceput redresarea tuturor economiilor".

"Criza va avea repercusiuni de durata", a scris Mirow, adaugand ca, la actualul capital de 20 miliarde euro, BERD are un plafon limita pentru creditarea anuala de circa 8 miliarde euro in 2009-2010, pe care-l va reduce la 6 miliarde euro ulterior. "Activitatea s-ar putea restrange in timp ce redresarea este inca fragila", a precizat seful BERD.