Economia finlandeza, care cunoaste cea mai grava recesiune din zona euro, se va comprima cu 7,2% in acest an si va stagna in 2010, potrivit noilor prognoze ale bancii centrale a Finlandei, potrivit AFP.

In 2011, economia Finlandei ar urma sa creasca cu 1,6%, potrivit asteptarilor institutiie.

Banca centrala a Finlandei a inrautatit perspectivele de scadere a produsului intern brut (PIB) in 2009, insa este mai optimista cu privire la evolutia economica din 2010. In precedentul raport semestrial, publicat in martie, banca centrala estima o recesiune de 5% pentru acest an, urmata de un nou declin de 1,1% in 2010 si de un avans de 1,5% in 2011, anunta NewsIn.

Economia Finlandei a scazut in trimestrul al doilea cu 9,4% fata de aceeasi perioada din 2008, astfel ca Finlanda se situeaza inaintea Irlandei, care a suferit cea mai puternica recesiune din zona euro, in principal ca urmare a prabusirii exporturilor.

Exporturile sunt vitale pentru Finlanda a carei piata interna este limitata. Aceastea au reprezentat anul trecut jumatate din PIB, dar nu au adus decât 35% din bogatia nationala in trimestrul al doilea din acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Sapte tari in care studiile superioare sunt GRATUITE