Banca Europeana de Investitii (BEI) lanseaza o facilitate de credit prin intermediul altor institutii financiare pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM) din statele de la estul Uniunii Europene, a anuntat presedintele bancii, Philippe Maystadt.
Noua facilitate va permite BEI sa sustina prin intermediul bancilor partenere din regiune investitii ale IMM si proiecte de energie si mediu de pana la 25 milioane euro. BEI discuta, in prezent, cu o serie de banci publice de dezvoltare din regiune, precum si cu banci din UE care au subsidiare in zona, pentru a incheia primul parteneriat de creditare, informeaza NewsIn.

Datorita mandatului acordat de Parlamentul European si Consiliul de Ministri, BEI poate sustine activitati in toate tarile incluse in Parteneriatul Estic, cu exceptia Belarusului, de pana la 3,7 miliarde euro, in perioada 2007-2013.

In cadrul tarilor incluse in Parteneriatul Estic, BEI a intervenit pana in prezent in sectoare precum transporturile, energia, telecomunicatiile si infrastructura de mediu. Tarile din acest parteneriat cu care UE coopereaza sunt Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina.

Pana in prezent, BEI putea acorda imprumuturi pentru IMM-uri numai in interiorul blocului comunitar, in Balcanii de Vest si in tarile candidate la UE. Decizia BEI de a-si extinde acoperirea vine in urma unei cereri facute la summitul Parteneriatului estic al UE, care a avut loc in mai, la Praga.

"Este vorba de o extindere importanta pe care o facem impreuna cu alte institutii financiare internationale pentru a contribui la stabilizarea creditarii pentru economia reala din Europa Centrala si de Est. Speram sa putem incheia primul nostru acord de imprumut din cadrul acestei facilitati inainte de finalul anului", a mai spus Maystadt.

BEI, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) s-au angajat in februarie sa ofere 24,5 miliarde euro pentru sistemele bancare si economia reala din Europa Centrala si de Est. BEI va aloca aproape jumatate (11 miliarde euro) din suma totala.

"Ne-am miscat rapid pentru a implementa planul comun de actiune si ne asteptam sa depasim tinta de 11 miliarde euro", a mai spus Maystadt, care a adaugat ca pana in prezent BEI a semnat imprumuturi de 6,3 miliarde euro si a eliberat circa 1,7 miliarde euro sub forma de credite pentru IMM.

BEI, fondata in 1958 prin Tratatul de la Roma, este institutia de finantare pe termen lung a UE si va acorda in acest an imprumuturi de circa 75 miliarde euro, din care 70 miliarde euro pentru proiecte din cadrul Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri