Dolarul a atins miercuri cea mai mare cotatie din ultimele 17 luni, intrucat analistii se asteapta ca Rezerva Federala din Statele Unite (Fed) sa continue sa majorareze rata dobanzii de referinta, informeaza Reuters. Dolarul atinsese, ieri, 1,199 euro la ora 11:00 GMT, iar fata de yenul japonez se postase la o paritate de 114,75, a 17 luna consecutiva de crestere.

Pietele financiare au fost foarte dezamagite de intentia Rezervei Federale de a nu intrerupe majorarea dobanzii de referinta, dupa ce minutele sedintei din 20 septembrie, date ieri publicitatii, au confirmat intentia Fed. Potrivit Associated Press, in explicarea deciziei, Fed afirma ca daca ar renunta acum la marirea dobanzii de referinta, ar panica populatia, intrucat s-ar crede ca rezerva Federala este ingrijorata de impactul uraganului Katrina asupra economiei nationale. Analistii au spus ca aceste ultime informatii confirma ipotezele lansate zilele trecute, potrivit carora Alan Greenspan intentioneaza sa mareasca dobanda de referinta in cele 3 intalniri cate au mai ramas pana la data de 31 ianuarie, data la care si-a anuntat retragerea de la conducerea Fed. Prognozele variaza, prima alternativa fiind de o crestere la fiecare din aceste 3 intalniri lunare, cel mai probabil cu 0,25% pe luna, celelalte prognoze pronuntandu-se doar pentru una sau doua majorari.

In cadrul aceleiasi intalniri, s-a mai discutat problema inflatiei si a preturilor materiilor energetice in contextul inchiderii rafinariilor din Golful Mexic. Rata dobanzii de referinta va creste pentru a putea mentine sub control inflatia, iar acest fapt are influente pozitive si asupra valutei americane, ce isi va continua ritmul ascendent.

Observatiile oficialilor Fed, potrivit carora cresterea dobanzii este necesara pentru a supraveghea inflatia, a avut efect si asupra obligatiunilor, care s-au bucurat de un mare volum de lichiditati in cursul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri