Romania, alaturi de celelalte capitale europene, a salutat sambata victoria "da" la referendumul din Irlanda privitor la Tratatul de la Lisabona, exprimandu-si speranta ca procesul de ratificare se va incheia si in Cehia si Polonia.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a salutat "cu deosebita satisfactie" rezultatul pozitiv al referendumului irlandez asupra Tratatului de la Lisabona, considerand ca "votul favorabil al cetatenilor irlandezi reprezinta un pas substantial in directia finalizarii procesului de ratificare a Tratatului si a reformarii modului de functionare a Uniunii Europene", arata NewsIn, citat de 9AM.

"Decizia cetatenilor irlandezi nu poate decat sa ne bucure, confirmand sprijinul si atasamentul acestora fata de proiectul european. Acest rezultat pozitiv dovedeste faptul ca raspunsul dat la nivelul Uniunii preocuparilor exprimate anterior de cetatenii irlandezi a fost cel adecvat. Perspectivele finalizarii procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona sunt in acest moment mult mai clare si speram ca ele vor fi confirmate si de evolutiile din celelalte state membre care nu au finalizat inca procedurile", a declarat ministrul interimar al afacerilor externe, Catalin Predoiu.

El a aratat ca "este in interesul tuturor statelor membre, inclusiv al Romaniei, ca acest Tratat sa intre in vigoare cat de curand posibil, pentru a putea pune in practica inovatiile sale institutionale si politice, ce vor permite Uniunii sa actioneze de o maniera mai eficace si coerenta, atat la nivel intern, cat si international". In acest context, ministrul Catalin Predoiu reaminteste ca "spre deosebire de prevederile actuale, Tratatul de la Lisabona garanteaza fiecarui stat membru posibilitatea desemnarii unui reprezentant in viitorul Colegiu al Comisiei".

Irlanda este singurul stat membru al Uniunii Europene care a organizat un referendum pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona.

Primul referendum in acest sens a avut la 12 iunie 2008, rezultatul acestuia fiind negativ. In baza garantiilor conferite Irlandei in cadrul Consiliului European din iunie 2009 in privinta unor aspecte de interes deosebit pentru cetatenii irlandezi - dreptul la viata, familie si educatie; impozitarea; securitate si apararea; politica sociala si drepturile lucratorilor - guvernul irlandez a decis organizarea unui al doilea referendum asupra Tratatului de la Lisabona, la 2 octombrie 2009, in urma caruia alegatorii au aprobat textul cu 67,13% din voturi, potrivit datelor anuntate sambata de Comisia Electorala.

"Astazi, poporul irlandez a vorbit clar si decisiv, este o zi mare pentru Irlanda si Europa", a declarat sambata premierul irlandez Brian Cowen, iar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), a exclamat: "Multumesc, Irlanda!".

"Astazi este o zi buna pentru Europa", a comentat sambata, dupa anuntarea rezultatelor, si premierul suedez, presedintele in exercitiu al UE. "Consiliul European este unanim in dorinta sa de a vedea Tratatul implementat pana la sfarsitul anului. Am inteles ca presedintele polonez va semna actul in curand si l-am invitat pe premierul ceh, Jan Fischer, si pe presedintele CE, Jose Manuel Barroso, sa participe la o reuniune la Bruxelles miercuri. Vom discuta situatia si vom decide ce actiuni vom intreprinde pentru inregistrarea de progrese", a spus Fredrik Reinfeldt.

"Tratatul este bun pentru Marea Britanie si pentru Europa", a declarat premierul britanic Gordon Brown. "Putem de acum sa lucram impreuna si ne vom concentra pe problemele cele mai importante pentru europeni: refacerea economica durabila, securitatea, combaterea saraciei si incalzirii climatice", a adaugat el, in timp ce principalul sau rival in plan intern, conservatorul David Cameron, a promis ca, daca tratatul nu va fi ratificat in toate tarile pana cand va prelua puterea, la alegerile de anul viitor, va organiza un referendum pe tema tratatului si va indemna electoratul sa voteze "nu".

Cetatenii irlandezi "au ales clar Europa", a spus si presedintele francez Nicolas Sarkozy. "Franta doreste ca statele care inca nu au facut-o sa incheie cat mai rapid procedura de ratificare, pentru ca tratatul sa poata intra in vigoare pana la sfarsitul anului, asa cum au promis Cei 27", a adaugat el, aluzie la Cehia si Polonia.

Germania este "foarte bucuroasa" ca tratatul a fost aprobat de irlandezi, a declarat cancelarul german Angela Merkel, spunand ca este un pas important pentru intrarea in vigoare a textului.

La randul sau, premierul italian Silvio Berlusconi s-a declarat bucuros si a spus ca tratatul "va face Europa mai puternica si mai eficienta".
Secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene, Diego Lopez Garrido, s-a declarat foarte multumit de victoria "da" la referendum. Aplicarea tratatului va fi "una dintre prioritatile si misiunile foarte importante" ale Spaniei, care va prelua presedintia UE la 1 ianuarie, a adaugat el.
"Belgia se pregateste activ sa asiste la aplicarea progreselor propuse de tratat. Ca viitoare presedintie a UE (al doilea semestru al anului 2010), vom actiona pentru obiectivul unei Uniuni puternice si responsabile", a spus ministrul de externe, Yves Leterme.

"In Europa, multi asteapta semnarea de catre presedintele polonez si nu as vrea ca Polonia sa fie perceputa ca o tara care pune piedici Tratatului", a declarat premierul polonez Donald Tusk.

In ceea ce priveste Cehia, cealalta tara unde ratificarea Tratatului da emotii, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, s-a aratat optimist: "Parlamentul ceh a aprobat tratatul. Am toate motivele sa cred ca Cehia il va ratifica", a spus el, considerand ca "este o chestiune de timp".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri