Grupul britanic BAE Systems, suspectat ca a dat mita inclusiv in Romania, a respins o oferta a organismului anticoruptie britanic de a plati 330 de milioane de euro, suma in schimbul careia autoritatile ar fi pus capat anchetei privind faptele de coruptie din strainatate ale companiei.
"Directorii BAE Systems au respins o ofera de reglementare amiabila in valoare de 300 de lire sterline in cadrul anchetei desfasurate de Oficiul britanic pentru fraude financiare (SFO), dupa ce au fost avertizati ca s-ar putea expune ei insisi la urmariri judiciare in civil pentru folosirea neadecvata a fondurilor actionarilor", afirma saptamanalul britanic The Sunday Times, citat de AFP.

La randul sau, Sunday Telegraph a aflat ca Serious Fraud Office (SFO) ar fi mentionat o amenda de 200 pana la 300 de milioane de lire, ceea ce este mult peste sumele pe care grupul britanic ar fi fost dispus sa le vireze. Potrivit publicatiilor britanice, BAE Systems ar fi fost dispus sa plateasca in jur de 20 de milioane de lire.

SFO a anuntat ca a cerut procurorului general, care este principalul consilier juridic al Guvernului britanic, sa trimita BAE Systems in justitie pentru fapte de coruptie comise in strainatate. Aceasta decizie vine la capatul a sase ani de investigatii desfasurate asupra activitatilor grupului in Africa si Europa de Est, inclusiv in Romania.

Dupa respingerea ofertei de intelegere amiabila, grupul din domeniul armamentului doreste noi negocieri cu SFO pentru a evita un lung proces cu deznodamant incert. In afara de nivelul amendei, cele doua parti trebuie sa mai cada de acord si asupra termenilor de recunoastere a vinovatiei, pentru ca, releva Sunday Telegraph, "a pleda vinovat pentru acuzatii de coruptie va penaliza capacitatea BAE de a obtine contracte in strainatate".

Societatile care au trecut prin astfel de experiente nu au mai avut voie sa concureze pentru obtinerea de contracte in Uniunea Europeana, iar Statele Unite dispun, de asemenea, de puteri discretionare pentru a impiedica unele contracte, scrie Sunday Telegraph, in opinia caruia solutia ar putea fi plata unei amenzi fara recunoasterea responsabilitatii, ca in Statele Unite.

Sunday Times si The Observer scriu ca liderii BAE ar fi dispusi sa recunoasca acuzatii mai usoare, de exemplu delicte comise de agenti si intermediari.

La randul sau, The Independent on Sunday afirma ca Departamentul american al Justitiei vrea sa afle daca afacerile investigate de SFO incalca reglementarile americane privind coruptia, iar cele doua agentii au facut deja un schimb informal de informatii in acest sens.

SFO a examinat, printre altele, un contract de 116 milioane de lire obtinut de BAE pentru intretinerea si modernizarea a doua fregate britanice vandute Romaniei in 2003.

Au existat acuzatii ca un politician roman neidentificat a primit un comision secret de 6 milioane de lire in legatura cu tranzactia, scria in 2007 saptamanalul britanic The Observer.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri