Redresarea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est va depinde cu precadere de cresterea sectorului privat, care nu se va manifesta fara acordarea de credite pentru economia reala, sustin BEI, BERD si Banca Mondiala intr-un comunicat comun.
Cele trei institutii financiare considera ca problemele din regiune tin de faptul ca, in prezent, creditarea economiei reale, a IMM-urilor in special, inca se restrange, creditele neperformante sunt in crestere, nevoile de recapitalizare ale bancilor raman mari, iar somajul creste rapid, relateaza NewsIn.

"Aceasta presupune, pe langa finantari, consolidarea bilanturilor bancilor, ajutarea lor pentru a depasi riscurile financiare din regiune si restructurarea datoriei private, acolo unde este necesar si posibil. Va fi important sa abordam vulnerabilitatea expunerilor in valuta, precum si dezvoltarea finantarilor pe termen lung in monede locale si a pietelor de capital", se mai arata in comunicat.

Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow (foto), cel al Bancii Europene de Investitii (BEI), Philippe Maystadt, si vicepresedintele Bancii Mondiale, Philippe Le Houérou, au precizat ca actiunea internationala comuna fara precedent a impiedicat declansarea unei crizei sistemice in regiune. Ei au precizat, insa, ca mai sunt multe de facut si au pledat pentru innoirea actiunii din partea acestor trei institutii pentru a stimula reluarea cresterii economice in regiune.

"Eforturile combinate au contribuit la evitarea unei crize sistemice in regiune, cauzate de caderile economice importante. Bancile-mama au continuat sa-si sustina subsidiarele, iar bancile locale viabile au reusit sa isi mentina activitatea. Totusi, desi exista semne de temperare a crizei economice, raman provocari importante de rezolvat inainte ca regiunea sa porneasca ferm pe calea spre redresare si crestere", se mai arata in comunicat.

BEI, BERD si Banca Mondiala au agreat sa aloce circa 16,3 miliarde euro pana la finalul lunii septembrie, din care au fost semnate acorduri pentru 12,4 miliarde euro, si s-au angajat sa continue sa sprijine financiar eforturile de redresare a Europei Centrale si de Est. In februarie, cele trei institutii financiare au aprobat un plan de finantare de pana la 24,5 miliarde euro pentru perioada 2009-2010 prin care sa sprijine stabilitatea sectorului bancar si creditarea economiei reale din ECE.

Finantarile au fost completate cu actiuni de coordonare a pachetelor nationale de finantare si strategii de dialog intre actorii principali din regiune, in stransa colaborare cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri