Brazilia devine creditor al FMI

Brazilia s-a angajat formal ieri, la Istanbul, sa cumpere obligatiuni ale Fondului Monetar International (FMI) in valoare de 10 miliarde dolari, asa cum a anuntat in iunie, devenind pentru prima oara in istorie creditor al institutiei si al comunitatii internationale, relateaza AFP.
Ministrul brazilian de finante, Guido Mantega, i-a trimis directorului general al institutiei internationale, Dominique Strauss-Kahn, o scrisoare in care confirma "decizia de a contribui la cresterea resurselor disponibile ale FMI", potrivit NewsIn.

"Este un moment istoric pentru noi. Este pentru prima oara in istorie cand Brazilia imprumuta FMI si, totodata, comunitatea internationala", a afirmat Mantega.

Potrivit ministrului de finante, Brazilia "ofera o parte din rezervele sale" in cadrul operatiunii.

"Trecem din pozitia de debitori in cea de creditori. Este o schimbare radicala", a subliniat ministrul brazilian.

FMI, pentru care grupul G20 al tarilor industrializate si emergente a decis in aprilie la Londra triplarea resurselor, a anuntat in septembrie ca a strans cele 500 de miliarde de dolari nesesare, luand in calcul si cumpararea de obligatiuni de catre Brazilia.

Scrisoarea precizeaza ca banca centrala a Braziliei este autorizata sa cumpere "obligatiuni emise de FMI si eliberate in drepturi speciale de tragere (DST, moneda Fondului), in valoare de pana la 10 miliarde dolari".

Brazilia este tara care a obtinut cel mai mare imprumut acordat vreodata de FMI, de 30,4 miliarde dolari, in 2002. Brazilia a incheiat rambursarea imprumutului cu doi ani inainte de termen, in 2005.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri