La recenta plenara a P.C. Chinez, s-a decis ca, in urmatorii cinci ani, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor sa fie dublat, se arata intr-un material al cotidianului Shanghai Securities News.

In felul acesta, autoritatile spera ca PIB-ul pe cap de locuitor sa ajunga la 1.600-1.700 de dolari anual. In urma cu cinci ani, reaminteste Reuters, PIB-ul pe cap de locuitor se ridica la 850 de dolari. Dublarea acestuia va implica insa o crestere economica anuala de 7,4 la suta pana la sfarsitul deceniului, ceea ce semnifica o incetinire a celei de-a saptea economii mondiale in raport cu cresterea de 9 la suta inregistrata in ultimii doi ani de zile. ''In acest ritm, de acum pana in 2020, PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la 3.000 de dolari, fapt ce va plasa China, din acest punct de vedere, in fruntea clasamentului mondial'', subliniaza publicatia chineza. Planul cincinal mai prevede, printre altele, si o reducere cu 20 la suta a consumului de energie, ca parte a eforturilor Pekinului de a realiza o crestere durabila si ''curata''. Pe de alta parte, urbanizarea va continua intr-un ritm accelerat, existand speranta ca pana in 2010, 47% din populatie sa locuiasca la oras (fata de 36,2 la suta in 2000). In 2020 proportia ar trebui sa ajunga la 56 la suta.

Presiuni pentru cresterea cererii interne

Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii centrale a Chinei, a declarat presei chineze ca solutia reducerii surplusului veniturilor din export si a diminuarii presiunilor asupra monedei nationale este stimularea cererii pe piata interna. "In caz contrar, in doi sau trei ani, daca cererea interna continua sa scada, vom avea probleme cu rata de schimb a monedei nationale si ne vom confrunta cu frictiuni in domeniul comertului, ce pot fi politizate", a subliniat oficialul amintit.

Cifre recente din surse chineze anuntau de curand ca excedentul comercial in primele noua luni ale acestui an a ajuns la 68,33 miliarde de dolari, mai mult decat dublul excedentului pe intregul an 2004. Aceasta situatie ii preocupa serios pe partenerii Chinei, in special SUA, ea urmand sa fie unul dintre subiectele dezbaterilor de la sfarsitul acestei saptamani, de la Beijing, ale guvernatorilor bancilor centrale a circa 20 de state, cu participarea inclusiv a ministrului american al Finantelor, John Snow, si a presedintelui FED, Alan Greenspan.

Posibil acord in problema textilelor

Statele Unite si China ar putea semna in aceasta saptamana un acord comercial in privinta exporturilor de textile, care va duce implicit la blocarea mai multor miliarde de exporturi chineze catre Statele Unite pana la sfarsitul lui 2008, a declarat o sursa chineza din sectorul textilelor, citata de Reuters. In primele sapte luni ale anului in curs, exporturile de textile chineze catre SUA au crescut cu 75 la suta, atingand valoarea de 10,5 miliarde de dolari.

Conform OMC, daca ritmul se va mentine, atunci China va putea asigura in viitorul apropiat mai bine de jumatate din importurile americane de textile. In total, piata americana de textile reprezinta in jur de 73,6 miliarde de dolari.

Surse apropiate situatiei informeaza ca exista toate sansele ca, cel mai tarziu luna viitoare, Washingtonul sa semneze un acord cu Beijingul pentru toate categoriile de produse textile, fapt ce le va aduce industriasilor chinezi pierderi de pana la 60 de miliarde de dolari anual.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri