Banca Mondiala (BM) a promis sa se reformeze, pentru a putea convinge statele membre si in principal Statele Unite sa ii majoreze resursele.
"Banca Mondiala isi va majora legitimitatea, eficacitatea si transparenta", a declarat presedintele institutiei, Robert Zoellick, la deschiderea oficiala a reuniunii anuale a BM si a Fondului Monetar International (FMI), de la Istanbul, informeaza NewsIn.

In ziua anterioara, cele 186 de state membre ale Bancii Mondiale s-au angajat sa majoreze, in cazul in care va fi necesar, resursele institutiei multilaterale de dezvoltare.

"Ne-am angajat sa ne asiguram ca grupul Banca Mondiala dispune de resurse suficiente pentru a putea face fata provocarilor viitoare", a anuntat Comitetul de Dezvoltare, instanta ce defineste orientarile generale ale institutiei.

Statele Unite au solicitat ca Banca Mondiala sa implementeze o serie de reforme pentru imbunatatirea transparentei si eficacitatii, daca vor sa isi majoreze resursele.

"Dorim adoptarea unor reforme institutionale importante inainte de a lua in considerare suplimentarea resurselor", declara luni secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

Statele membre au discutat despre o eventuala majorare a "capitalului" Bancii Mondiale, dar au cerut o analiza in acest sens, "ce va trebui finalizata in asa fel incat sa poata fi luata o decizie in acest sens pana in primavara lui 2010".

Majorarea de capital ar implica finantarea directa a institutiei de catre statele membre.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si