Dupa anuntarea majorarii dobanzii cheie de la nivelul considerat "de urgenta", situat la minimul ultimilor 49 de ani, guvernatorul bancii centrale, Glenn Stevens, a spus ca economia Australiei a fost "mai puternica decat se estima" si ca increderea a revenit, anunta NewsIn.

Dolarul australian, una dintre monedele cele mai tranzactionate din lume, s-a apreciat puternic in sedinta anterioara, pe fondul asteptarilor legate de o majorare a dobanzii.

Banca centrala a Israelului a fost in august prima institutie de acest gen dintr-o tara dezvoltata ce a majorat dobanda cheie de la agravarea crizei, in septembrie 2008.

Insa majorarea din Australia este considerata mai semnificativa, avand in vedere dimensiunea mult mai mare a economiei. Masura va fi analizata atent de alte tari din regiunea Asia-Pacific, care iau, de asemenea, in considerare o majorare a dobanzilor.

Rory Robertson, strateg in cadrul Macquarie Research, a declarat ca decizia de majorare ar putea avea la baza cererea puternica de locuinte din Australia.