Australia a devenit primul stat din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), un forum al statelor dezvoltate ale planetei, ce a majorat nivelul dobanzii cheie, de la 3% la 3,25%.
Dupa anuntarea majorarii dobanzii cheie de la nivelul considerat "de urgenta", situat la minimul ultimilor 49 de ani, guvernatorul bancii centrale, Glenn Stevens, a spus ca economia Australiei a fost "mai puternica decat se estima" si ca increderea a revenit, anunta NewsIn.

Dolarul australian, una dintre monedele cele mai tranzactionate din lume, s-a apreciat puternic in sedinta anterioara, pe fondul asteptarilor legate de o majorare a dobanzii.

Banca centrala a Israelului a fost in august prima institutie de acest gen dintr-o tara dezvoltata ce a majorat dobanda cheie de la agravarea crizei, in septembrie 2008.

Insa majorarea din Australia este considerata mai semnificativa, avand in vedere dimensiunea mult mai mare a economiei. Masura va fi analizata atent de alte tari din regiunea Asia-Pacific, care iau, de asemenea, in considerare o majorare a dobanzilor.

Rory Robertson, strateg in cadrul Macquarie Research, a declarat ca decizia de majorare ar putea avea la baza cererea puternica de locuinte din Australia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus| BNR reduce dobânda cheie cu 0,50 puncte procentuale
Setari Cookie-uri