Un pachet "destul de substantial" de asistenta macroeconomica a UE ar putea fi alocat Republicii Moldova daca Guvernul de la Chisinau si FMI incheie un acord, a spus un oficial al Comisiei Europene la discutiile avute de presedintele interimar Mihai Ghimpu cu europarlamentarii din delegatia UE-Moldova.
" Suntem foarte interesati sa contribuim la succesul dialogului politic din R. Moldova si cautam solutii pentru a ajuta noul guvern de la Chisinau", a spus reprezentantul Comisiei Europene care a participat la sedinta delegatiei UE-Moldova din Parlamentul European.

Un ajutor macroeconomic "destul de substantial" ar putea fi deblocat de UE pentru a ajuta Republica Moldova sa-si acopere deficitul bugetar si sa introduca reforme ce implica si costuri sociale, a spus el, citat de NewsIn.

"Insa pentru a putea lansa procedura, avem nevoie de semne tangibile ca FMI poate ajunge rapid la un acord cu Guvernul moldovean in ceea ce priveste un program de finantare si in baza caruia vom coopera si noi", a precizat oficialul CE.

El a adaugat ca aceasta preconditie a fost aplicata si altor tari care au contractat un ajutor extern din partea FMI si UE.

Executivul european ajuta deja guvernul de la Chisinau cu experti CE, doi lucrand deja in cadrul Ministerului de Finante, la solicitarea noilor autoritati moldovene. "Mai multi consilieri vor fi trimisi si in alte ministere-cheie, pentru a ajuta guvernul in eforturile de reforma", a spus el.

Presedintele interimar Mihai Ghimpu a subliniat nevoia de a primi un ajutor extern pentru a reusi in reformarea tarii dintr-o dictatura intr-un stat democratic.

"Partidul Comunistilor ne-a lasat mostenire un stat fara economie, cu o datorie de un miliard de euro", a spus Ghimpu.
El a facut referire la prima guvernare democrata din anii '90 care a fost la scurt timp inlaturata de comunisti. "Acum avem a doua sansa, dar am pierdut 20 de ani. Alianta pentru Integrare Europeana constientizeaza foarte bine acest lucru, dar fara asistenta din afara ne va fi foarte greu", a pledat el.

Ghimpu a facut apel si la investitorii UE pe care i-a invitat sa vina in tara sa, precizand ca deja guvernul a initiat legi de demonopolizare a economiei - un prim pas fiind deja facut in ceea ce priveste firmele exportatoare de vin.

Europarlamentarul roman Monica Macovei, presedinta delegatiei UE-Moldova, a subliniat nevoia de reforme pentru "orice tara candidata UE sau care aspira sa devina la un moment dat membra a UE". Ea a spus ca din experienta statelor care au trecut prin tranzitia dureroasa de la comunism la democratie trebuie avut in vedere ca "vor fi tot timpul forte care se opun reformelor".

In ceea ce priveste violentele de strada de dupa alegerile din aprilie, precum si cazurile de tortura si batai in arestul politiei, Macovei a subliniat nevoia ca noul guvern sa continue anchetele penale, chiar daca ajunge la o intelegere amiabila cu reclamantii care vor sa dea in judecata statul moldovean la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Presedintele interimar a replicat ca AIE este prima interesata de aflarea adevarului, pentru ca si membrii sai au fost victime ale abuzurilor serviciilor secrete si politiei molodvene, precizand ca va fi formata o comisie de ancheta din care vor face parte si reprezentanti ai

Parlamentului European, ONU, Consiliului Europei, precum si parlamentari din toate partidele moldovene, inclusiv cel comunist.

Interpelat de o eurodeputata letona care a atras atentia ca problema economica nu trebuie pusa in prim-plan in detrimentul drepturilor omului, Ghimpu a spus ca niciodata nu va pune drepturile si libertatile omului pe locul doi, ci ca acestea vor merge in paralel.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri