CE a marit astfel la 20 numarul statelor impotriva carora a deschis proceduri de deficit excesiv. Cele noua state UE noi afectate de aceasta decizie sunt Germania, Italia, Olanda, Belgia, Portugalia, Austria, Cehia, Slovenia si Slovacia. Procedura va fi lansata in mod formal, dupa o consultare a statelor UE, arata NewsIn.

In acest an, executivul european a mai declansat alte proceduri pentru statele care au depasit anul trecut plafonul de deficit bugetar stabilit prin pactul european de stabilitate, de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), printre care Romania, Franta, Spania, Malta, Letonia, Lituania, Grecia, Irlanda si Polonia.

Acestora li se adauga Marea Britanie si Ungaria, impotriva carora au fost deschise proceduri inainte de declansarea crizei economice.

O procedura pentru deficit excesiv vizeaza, prin recomandari precise, sa puna presiune pe statele respective, pentru a readuce deficitele in cadrul limitei maxime tolerate in UE. Procedura poate implica inclusiv sanctiuni pentru aceste tari, in situatiile cele mai grave.

CE a declansat pe 13 mai procedura de deficit excesiv pentru Romania, dupa ce deficitul bugetar din 2008 ajunsese la 5,4% din PIB (dupa standardul european ESA 95), in principal din cauza cheltuielilor cu salariile bugetarilor, si in mica masura de criza economica globala. Romania are ca termen pana in 2011 sa-si reduca deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB.