In raportul anual legat euro, comisarul european pentru afacerile economice si monetare a precizat ca armonizarea agendelor macroeconomice din cele 27 de tari ale Uniunii Europene va permite plasarea zonei euro pe un curs de crestere durabila si echilibrata.

"Euro a fost un scut crucial impotriva crizei, chiar si pentru tarile ce nu apartin zonei euro. Insa nu este suficient sa atenuam dezechilibrele interne si externe. Zona euro si Eurogrup trebuie sa faca un efort suplimentar pentru a privi politicile economice si bugetare ca pe un subiect comun", a declarat Almunia, potrivit NewsIn.

El sustine ca moneda europeana a protejat tarile ce au adoptat-o de turbulentele din pietele valutare si a permis tarilor aspirante sa devina membre ale zonei euro sa-si consolideze politicile macroeconomice.

Potrivit lui Almunia, criza a subliniat de asemenea vulnerabilitatea unora dintre tarile membre, care nu au depistat la timp unele dezechilibre macroeconomice.

Aceste dezechilibre risca sa se accentueze, daca procesul de consolidare a finantelor publice nu este luat in serios, daca reforma supravegherii financiare europene nu este realizata la timp si daca masurile de coordonare a politicilor economice se dovedesc ineficiente, a adaugat Almunia.