"Vicepresedintele va vizita trei aliati din cadrul NATO - Polonia, Romania si Republica Ceha - in perioada 20-24 octombrie", a informat biroul vicepresedintelui.

"In cursul acestei vizite, vicepresedintele se va intalni cu sefii de stat si de guvern, cu parlamentari de frunte si cu alti responsabili politici, precum si cu reprezentanti ai societatii civile, cu care va aborda un vast evantai de subiecte", informeaza un comunicat citat de AFP si preluat de NewsIn.

Biden va discuta cu precadere despre imbunatatirea legaturilor comerciale si despre investitii, despre consolidarea democratiei si despre subiecte de securitate comuna, precizeaza comunicatul. AFP remarca faptul ca vizita in Republica Ceha si Polonia a vicepresedintelui american intervine dupa ce Statele Unite au renuntat la desfasurarea unui scut antiracheta in aceste tari.

Comunicatul nu mentioneaza explicit recenta decizie a administratiei Obama de a renunta la proiectul amplasarii unui scut antirachete balistice in Polonia si Republica Ceha, precizeaza AFP.

Presedintele Barack Obama a anuntat in septembrie ca acest proiect va fi inlocuit de un sistem vizand interceptarea rachetelor iraniene cu raza scurta si medie de actiune, sistem ce va fi amplasat pe mare, la bordul navelor. Decizia a suscitat o serie de critici in cele doua tari membre NATO, unele acuzand Washingtonul ca le abandoneaza in fata Rusiei.