Fosta conducere comunista de la Chisinau a fost cea care a sistat procedurile de acordare a unui credit rusesc Republicii Moldova, a declarat, la Chisinau, prim-vicepremierul rus Aleksei Kudrin, ministru al finantelor al Federatiei Ruse.
In cadrul unei intrevederi cu premierul moldovean Vlad Filat au fost purtate discutii pe marginea acordarii unui credit rusesc, anuntat initial ca fiind in valoare de 500 milioane dolari.

Vladimir Filat a multumit oficialului rus pentru disponibilitatea de a ajuta Republica Moldova. "Guvernele vin si pleaca, dar importante raman relatiile bilaterale", a spus Filat, citat de serviciul de presa al Guvernului.

Premierul a mentionat ca este important sa se mearga pana la capat in procesul de acordare a ajutorului promis de catre Federatia Rusa Republicii Moldova. "Este un suport pentru Republica Moldova si cetatenii ei, nu pentru fosta sau actuala guvernare", a precizat premierul, potrivit NewsIn.

Aleksei Kudrin a reconfirmat disponibilitatea Moscovei de a acorda un credit Republicii Moldova. Oficialul rus a mentionat ca pentru acest an in bugetul de stat al Federatiei Ruse au fost prevazute 150 milioane dolari pentru Republica Moldova. In acelasi timp, ministrul finantelor din Federatia Rusa a precizat ca procedurile privind acordarea sumei respective Moldovei au fost sistate anterior la solicitarea fostei conduceri a Republicii Moldova. "Noi nu abordam astfel de probleme pe criterii politice, ci ne conducem strict de considerente economice", a spus Aleksei Kudrin.

Vladimir Filat si Aleksei Kudrin au convenit asupra reluarii negocierilor pe marginea acestui credit in viitorul apropiat, urmand ca persoanele abilitate sa fixeze conditiile si aspectele tehnice. Kudrin a declarat presei ruse ca negocierile pe marginea conditiilor de acordare a celor 150 de milioane de dolari vor fi discutate in noiembrie.

Subiectul creditului a fost abordat si in cadrul intrevederii premierului Filat cu un alt vicepremier rus, Igor Suvalov, ambii oficiali rusi aflandu-se in Republica Moldova cu ocazia summitului Comunitatii Statelor Independente.

Igor Dodon, fostul vicepremier din guvernul Greceanii, a declarat ca guvernarea comunista intr-adevar finalizase negocierile pe marginea creditului rusesc, dar a solicitat ca semnarea acordului sa fie amanata pana la clarificarea situatiei politice din Republica Moldova. "Oricum am pus pe masa noii guvernari un credit practic gata pregatit", a declarat Dodon.

Creditul rusesc de 500 milioane dolari era anuntat pentru o perioada de trei ani, prima transa, in valoare de 150 milioane dolari, fiind promisa pentru acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri