Bancherii centrali au majorat rezervele valutare cu 413 miliarde dolari in trimestrul anterior, cea mai mare crestere din 2003, la 7.300 miliarde dolari.

Tarile ce au inregistrat o prabusire a monedelor au convertit 63% din noile fonduri in euro si yeni in aprilie, mai si iunie, arata ultimele date ale Barclays Capital. Acesta este cel mai mare procent inregistrat in vreun trimestru, cu o crestere de peste 80 miliarde dolari.

Liderii din intreaga lume ameninta sa renunte la rezervele in dolari, in contextul in care administratia Obama se arata dispusa sa tolereze deprecierea monedei, in incercarea de a sustine exporturile si economia, atat timp cat situatia nu indeparteaza creditorii tarii, conform NewsIn.

Diversificarea sugereaza ca dolarul nu va reveni prea curand, dupa ce a pierdut 10,3% din valoare in ultimele sase luni, cea mai mare scadere din 1991.

"Bancile centrale din intreaga lume iau din ce in ce mai in serios diversificarea, in contextul in care in trecut se rezumau la a discuta despre acest subiect. Se pare ca se indeparteaza cu adevarat de dolar", a declarat Steven Englander, fost cercerator Federal Reserve, in prezent strateg la Barclays.

Cota detinuta de dolar in noile rezerve constituite a scazut la doar 37%, de la nivelul mediu de 63% inregistrat incepand cu 1999. Englander a concluzionat intr-un raport ca tendinta s-a intensificat in al treilea trimestru. El a declarat, intr-un interviu, ca "in urmatoarele luni, mecanismele sunt inca pe pozitii" pentru continuarea diversificarii.

Indicele dolarului - ce ii monitorizeaza evolutia in raport cu cea inregistrata de euro, yen, lira sterlina, dolarul canadian, francul elvetian si coroana suedeza - a scazut saptamana trecuta la 75,77 puncte, cel mai mic nivel din august 2008 si in scadere de la nivelul maxim al acestui an, de 89,624 puncte, atins in 4 martie.

Companiile si oficialii din exteriorul Statelor Unite incep sa spuna ca economiile sunt afectate de slabiciunea dolarului.