Grupul francez Carrefour, al doilea retailer mondial, a anuntat ca vrea sa-si vanda activitatile din Rusia si sa paraseasca aceasta piata, din lipsa perspectivelor de crestere.
Directorul financiar al Carrefour, Pierre Bouchut, a declarat ca grupului nu are alte proiecte de vanzare de magazine, cu exceptia celor rusesti, pentru care costul de iesire nu ar trebui sa fie semnificativ. El a mai precizat ca activitatile Carrefour din Belgia ar putea sa-si revina, potrivit NewsIn.

Iesirea din Rusia - ce vizeaza vanzarea a doua hipermarketuri deschise in urma cu patru ani - "demonstreaza ca grupul Carrefour nu mai are mijloacele de a sustine costuri de deschidere importante, nici sa realizeze achizitii majore", a spus un analist, sub protectia anonimatului.

Frecventarea redusa a hipermarketurile sale franceze a adus Carrefour vanzari sub asteptari, iar grupul estimeaza ca profitul operational din 2009 va fi sub nivelul de 2,7-2,8 miliarde euro anuntat la finalul lunii iunie.
In trimestrul al treilea, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 24,02 miliarde euro, sub asteptarile pietei.

Directorul general al Carrefour, Lars Olofsson, a subliniat ca desi contextul actual este dificil pe pietele din Europa de Vest, grupul a reusit sa-si majoreze cota de piata in Franta, iar pietele emergente, in special cele din America Latina, au o activitate dinamica.

Carrefour a realizat in Europa de Vest o cifra de afaceri de 6,35 miliarde euro, in scadere cu 6,5%. In schimb, in America de Sud, vanzarile grupului au crescut cu 5% in trimestrul al treilea, la 3,37 miliarde euro. In Asia, cifra de afaceri a Carrefour a scazut cu 6,4%, la aproape 1,8 miliarde euro in trimestrul al treilea, in timp ce pietele emergente din Europa Mediteraneana (Polonia, Tunisia, Romania, Grecia) au afisat un declin de 4,6% al vanzarilor, pana la 2,1 miliarde euro.

In total, in trimestrul al treilea, Carrefour a deschis sau a cumparat 197 de magazine noi.

In Romania, Carrefour a inregistrat vanzari de 809 milioane euro in primele noua luni ale anului, in scadere cu 1,2% fata de perioada ianuarie-septembrie 2008, in vreme ce in trimestrul trei vanzarile au fost de 277 milioane euro, mai mici cu 11%, a anuntat retailerul francez. Carrefour este prezent in Romania prin 23 hipermarketuri.

Saptamana aceasta, Carrefour a fost condamnat la plata unei amenzi civile de 2 milioane euro de catre tribunalul comercial din Evry, care a decis ca grupul a facturat in mod disproportionat servicii oferite furnizorilor.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri