UE ofera 280 mil. euro pentru scoaterea din criza a industriei laptelui

Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a anuntat, ca intentioneaza sa deblocheze un ajutor de 280 milioane euro pentru sustinerea sectorului laptelui, aflat in criza, cu putin timp inainte de debutul unei reuniuni a ministrilor UE pe aceasta tema, potrivit AFP.
"Imi voi goli buzunarele si voi scoate 280 milioane euro pentru fermierii din sectorul laptelui", a spus Mariann Fischer Boel, facand referire la un fond de sprijinire a acestei profesii. Comisarul pentru agricultura nu a dat insa detalii despre modul in care aceasta facilitate va fi acordata, dar a precizat ca decizia va fi luata de CE, anunta NewsIn.

Vineri, o sursa diplomatica anunta un proiect de sprijin al UE de circa 300 milioane euro pentru acest sector.

Comisia Europeana a decis sa actioneze la presiunea fermierilor furiosi, care s-au plans de prabusirea
preturilor din ultimele luni. Agricultorii vor sa protesteze din nou la Luxemburg, cu ocazia reuniunii ministrilor europeni ai Agriculturii.

Circa 20 de state membre, conduse de Franta si Germania, militeaza activ pe langa executivul european pentru ca sectorul laptelui, in curs de liberalizare odata cu terminarea programului de cote de productie, sa nu fie lasat la voia pietei.

De altfel, la o reuniune de la Viena din urma cu o saptamana, acestea au cerut 300 milioane euro in 2010 pentru acest sector.

Numerosi producatori cer mentinerea unei limitari administrative a productiei in sectorul laptelui pentru a impiedica o cadere a preturilor, dar Bruxelles-ul refuza sa ia astfel de masuri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri