Brokerii de la bursa din Bagdad sustin ca bancile si hotelurile sunt sectoarele in care investitorii straini ar putea investi cel mai bine in Irak, deoarece turismul ar putea creste pe masura ce masurile de securitate se imbunatatesc, relateaza AFP.

"As recomanda turismul si sectorul bancar, in special turismul, deoarece sunt in constructie noi hoteluri, iar altele sunt in curs de renovare", a spus Ali Jamal, brokerul societatii de investitii Al-Jawhara. El considera ca firmele financiare vor sustine revenirea cresterii economice a Irakului, pe masura ce hotelurile vor avea mai multi clienti ca urmare a imbunatatirii masurilor de securitate observate deja in ultimul an si jumatate, potrivit NewsIn.

Si investitorii irakieni gandesc la fel. "Hotelurile si bancile vor merge bine, cand securitatea va fi imbunatatita", a spus un investitor la bursa, care afirma ca a castigat deja 43.000 dolari de pe piata de capital in acest an. "Am investit cu precadere in hoteluri, deoarece actiunile sunt in crestere, la fel ca si cele ale bancilor. Daca va fi mai multe siguranta, vor fi si mai multi bani", a mai precizat el.

Irakul are sapte banci publice si circa 20 de banci private, potrivit bancii centrale, dar nu exista insa decat patru sucursale ale bancilor straine: iraniana, turca, libaneza si una din Bahrein.

"Investitorii straini ar trebui sa investeasca in turism, acest sector va creste", a mai spus jucatorul irakian, in timp ce o delegatie irakiana condusa de premierul Nouri al-Maliki va participa marti si miercuri la Washington la o conferinta internationala despre investitii in Irak. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate aproximativ 750 de proiecte celor peste 200 de mari firme internationale referitoare la infrastructura, locuinte, agricultura, sanatate si transport.

In urma cu an, ministrul irakian al Finantelor, Baqer Jaber Solagh, estima ca Irakul ar avea nevoie de investitii de 400 miliarde dolari pentru a se redresa, suma pe care statul nu o poate furniza in totalitate.

Saptamana trecuta, guvernul irakian a aprobat un proiect de buget de 67 miliarde dolari pentru 2010, din care trei sferturi vor merge catre cheltuieli de functionare a statului. Economia irakiana este in continuare afectata, la mai mult de sase ani de la razboiul condus de SUA. Veniturile din petrol reprezinta aproape 90% din total, iar infrastructura, acolo unde mai exista, este invechita.

Bilantul violentelor din Irak a ajuns la 155 de morti in septembrie, cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni, dar ramane in continuare ridicat, potrivit normelor internationale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cat mai castiga angajatii din banci