Presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, a cerut guvernului SUA sa reduca deficitul bugetar si a solicitat Chinei si altor economii asiatice sa-si stimuleze consumul intern.

Ben Bernanke a pledat, la o conferinta a Reservei Federale din Santa Barbara, California, pentru reducerea dezechilibrelor internationale si a reamintit angajamentele luate la summitul G20 de la Pittsburgh, din septembrie, potrivit NewsIn.

Declaratiile vin la cateva zile dupa publicarea, de catre Trezoreria SUA, a datelor privind deficitul bugetului federal din anul fiscal 2008/2009 incheiat in septembrie, care s-a triplat fata de exercitiul anterior, ajungand la 1.417 miliarde dolari, sau aproximativ 10% din PIB, nivel maxim din 1945.

In momentul in care economia mondiala incepe sa-si revina, modalitatea cea mai eficienta pentru Statele Unite pentru a stimula economia este de a instaura o "traiectorie fiscala durabila", sustinuta de angajamentul de a reduce in mod semnificativ deficitul federal in timp, a afirmat Bernanke, fara a propune, insa, solutii concrete.

In weekend, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, atragea atentia, intr-un comunicat, ca Statele Unite trebuie sa invete sa cheltuiasca doar atat cat isi permit.

In privinta statelor ce dispun de excedente comerciale importante, in special China si ale economii asiatice, Bernanke a mentionat ca acestea ar trebui sa se bazeze mai putin pe cresterea economica sustinuta de exporturi si sa stimuleze consumul intern.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economia tarii se afunda: Deficit bugetar in crestere masiva