Banca Mondiala a anuntat ca lanseaza o platforma comuna pe care statele in curs de dezvoltare vor putea emite "obligatiuni-catastrofa", ca sa se asigure in caz de catastrofe naturale de mare amploare.

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Bancii Mondiale, va gestiona aceasta structura, conceputa special pentru a ajuta guvernele tarilor in curs de dezvoltare sa aiba acces la o asigurare la preturi accesibile prin intermediul pietelor de capital", a precizat institutia, citata de NewsIn.

Aceste obligatiuni pot fi cumparate de investitori, cel mai adesea fonduri speculative, care vor obtine un randament ce depinde de evenimentele naturale. In caz de ciclon, cutremur, inundatie ori alta catastrofa naturala de mare amploare, cumparatorul obligatiunii poate pierde tot sau o parte din randamentul asteptat, care este initial foarte atractiv.

Platforma, intitulata MultiCat, a fost deja testata de Mexic, "unul dintre emitatorii suverani cu cea mai mare experienta pe aceasta piata", prin vanzarea de obligatiuni de 290 milioane dolari.

"Programul stabileste o documentatie comuna si un cadru juridic si operational pentru emisiunile viitoare", a mai explicat Banca Mondiala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania prefinanteaza partial necesitatile externe din 2015