"Candidatul este Janusz Lewandowski", a declarat Lech Kaczynski intr-un interviu acordat Canalului 1 al televiziunii publice poloneze referindu-se la persoana pe care Varsovia o propune sa faca parte din Comisia Europeana. "Vreau pentru el un portofoliu dintre cele mai importante posibile. Cel pentru buget este cel mai bun", a spus seful statului polonez, potrivit NewsIn.

Kaczynski a declarat ca a vorbit deja cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia ceremoniei de semnare a Tratatului de la Lisabona, care a avut loc la 10 octombrie la Varsovia.

Presedintele polonez a mai spus ca spera ca "o importanta institutie europeana sa fie instalata la Varsovia", precizand ca este vorba in primul rand de "domeniul supravegherii sistemelor de asigurari sau bancare".

Janusz Lewandowski, in varsta de 58 de ani, a fost ministru al privatizarii intre 1990 si 1993. Ales in 2004 eurodeputat pe listele Platformei Civice, partidul liberal aflat la guvernare in Polonia, el a ocupat timp de doi ani si jumatate functia de presedinte al comisiei pentru buget a Parlamentului European. A fost reales la ultimul scrutin european, din vara acestui an.