Comisia Europeana, tarile Uniunii Europene si institutiile financiare europene au agreat o strategie comuna de investitii pentru Balcanii de Vest, prin care vor oferi o facilitate de granturi si una de creditare pentru finantarea de proiecte prioritate din aceasta regiune, a anuntat CE.

CE a alocat pana in prezent circa 110 milioane euro pentru finantarea proiectelor de infrastructura ale oraselor si pentru proiecte de asistenta tehnica, finantare care face parte acum din Facilitatea Comuna de Granturi.

Institutiile financiare au promis sa aloce fiecare cate 10 milioane euro pentru asistenta tehnica ori alt tip de grant, in conformitate cu procedurile interne proprii. Statele membre ale UE si alti donatori pot depune granturi prin Fondul Comun European pentru Balcanii de Vest, gestionat de BEI si BERD.

De asemenea, o facilitate de creditare de 1 miliard euro va fi disponibila din partea BEI si BERD. Banca de dezvoltare a Consiliului Europei vrea sa-si intensifice si ea creditarea catre proiecte sociale din regiune.

Banii vor fi directionati catre proiecte importante de infrastructura, eficienta energetica ori investitii ale IMM-urilor din Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru si Serbia, potrivit unui acord agreat de Executivul european, Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca de dezvoltare a Consiliului Europei si statele membre ale UE si care urmeaza sa fie semnat in urmatoarele saptamani.

Obiectivul acestei strategii comune este de a atrage si a coordona diferite surse de finantare si mecanisme legate de credite si granturi pentru proiecte care sunt prioritare pentru beneficiari din Balcanii de Vest.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Transgaz primeste finantare pentru 12% din gazoductul BRUA