Repozitionarea marcii Seat continua si cu noul Leon, dorinta de a transforma brandul spaniol intr-o Alfa Romeo a grupului VW fiind evidenta. Imaginea sportiva si eleganta in acelasi timp, motorizarile destul de agresive, ca si setarile si echipamentele, toate disponibile la preturi abordabile, fac din Leon o alegere potrivita pentru cei care isi doresc un hatchback „cool“ si performant.

De la bun inceput trebuie sa mentionam ca riscul cel mai mare pe care il traieste noul Leon este acela de a fi confundat cu fratii sai, si vorbim in primul rand de Altea, dar si asemanarile cu Toledo pot crea idei preconcepute in mintea clientilor. Cu toate acestea, putem spune ca proiectul este unul reusit, poate cel mai aproape de ceea ce VW si-a dorit de la marca spaniola.

Modelul primit pentru test a fost echipat cu interesantul TDI de 2 litri, capabil sa furnizeze nu mai putin de 140 CP. Carcotasii ar putea spune ca pentru o „sportiva“ nu e destul. Poate ca asa este, iar comportamentul usor lenes specific unui diesel, fie el si turbo, se manifesta discret, dar evident la capitolul spontaneitate. Cuplul motor insa nu lasa nici o indoiala asupra capacitatilor sale si face ca eforturile sa fie minime la turatii foarte mici, asta in combinatie cu o cutie manuala in 6 trepte prezenta pe modelul testat. Restul ofertei de motoare cuprinde o varianta pe benzina de 1,6 litri, 102 CP, numai buna pentru persoanele cu inima mai slaba, un altul, tot benzina, 2 litri, 150 CP, la fel de sportiv precum dieselul, dar cu acceleratii mai bune in defavoarea cuplului la turatii mici, si un alt TDI de 1,9 litri, 105 CP, mai cuminte. Adevaratul motor ce se va potrivi perfect cu trasatu-rile noului Leon va fi insa un 2,0 litri benzina TFSI, adica 185 CP, disponibil abia peste cateva luni. Apoi va veni, probabil, randul versiunilor Cupra.
Revenind la masina testata, trebuie precizat ca setarile sport de care dispune sunt mult peste ceea ce ar avea nevoie o astfel de masina, comportamentul in viraje fiind impecabil. Singurul sfat pentru cei care se vor bucura de model este legat de gropi si obstacole: ocoliti-le! Confortul interior numara scaune sport, tapiterie bicolora, pedale si cadrane desenate in aceeasi nota sportiva, volan si schimbator imbracate in piele, dar nu se rezuma la atat. Spatiul interior a crescut fata de modelul anterior, atat inaltimea, cat si latimea fiind mai mari cu cativa centimetri, efectul fiind resimtit cu usurinta de pasageri.

O nota mare si pentru siguranta, noul Leon fiind echipat cu discuri de frâna fata si spate, sistemul ABS si controlul tractiunii TCS, alaturi de ESP de ultima generatie si sase airbaguri aflate în dotarea standard.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »