Autoritatile americane au impus o serie de limitari ale remuneratiilor din sectorul bancar si salariilor acordate in cadrul companiilor mari ce au beneficiat de ajutoare guvernamentale, masura fara precedent in Statele Unite, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Ofensiva cea mai puternica a venit din partea bancii centrale, Federal Reserve (Fed), care a cerut bancilor sa-si revizuiasca politica de prime astfel incat sa nu le afecteze siguranta si stabilitatea financiara.

Decizia Fed nu este decat inceputul unui proces considerat necesar pentru stabilizarea sistemului financiar, conform angajamentului luat luna trecuta de principalele tari dezvoltate si emergente din cadrul G20.

Dupa ce au primit cu scepticism propunerea Europei de a limita bonusurile bancare, autoritatile din Statele Unite, care au recunoscut ca tara a avut un mare rol in declansarea crizei financiare, par hotarate sa urmeze exemplul.

Subliniind ca "practicile din sectorul financiar in ceea ce priveste primele si bonusurile au fost unul dintre numerosii factori ce au dus la criza", Federal Reserve a cerut bancilor sa isi revizuiasca politicile in aceasta privinta, in caz contrar riscand sanctiuni, chiar inainte ca autoritatile sa publice o noua directiva ce va fi adoptata rapid. Federal Reserve a mai promis o inasprire a controalelor.

O alta ofensiva a venit din partea guvernului, care a decis sa aplice de luna viitoare reduceri salariale drastice pentru directorii a sapte companii ce au beneficiat de cele mai mari ajutoare financiare dupa 2008 sau care au fost nationalizate.

Recomandarile finale anuntate de Kenneth Feinberg, numit de presedintele american Barack Obama sa controleze platile in aceste intreprinderi, prevad reducerea remuneratiilor celor 25 de directori cu cele mai mari salarii cu 50%, in medie, incepand cu luna noiembrie.

Recomandarile ar putea afecta initial 175 de persoane, impunand o scadere de 90% a salariilor in numerar ale acestora, precum si masuri legate de actiunile detinute de salariati in cadrul companiilor.

Pentru a asigura o gestiune viabila pe termen lung, actiunile primite de liderii companiilor nu vor putea fi vandute decat peste cativa ani.

Feinberg a anuntat ca a inteles indignarea cetatenilor americani fata de preluarea acestor societati si a dat asigurari ca nu vor fi acordate prime salariatilor.

Autoritatea condusa de Feinberg controleaza platile in cadrul Chrysler, General Motors, GMAC, Chrysler Financial, Citigroup, Bank of America si AIG.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri