Guvernul socialist condus de José Luis Rodriguez Zapatero a adoptat pe 26 septembrie un proiect de buget pentru 2010 ce prevede o crestere a impozitelor de circa 11 miliarde euro, proiect criticat in unanimitate de presa, de opozitie si de partenerii social, scrie NewsIn.

La intrebarea: "Ce credeti ca trebuie sa faca guvernul in materie de taxe pentru a ameliora situatia economica", 50,8% dintre persoanele chestionate au raspuns "sa scada impozitele", 41,8% au considerat potrivita mentinerea impozitelor si numai 6,2% au fost de acord cu majorarea lor.

Sondajul realizat de institutul DYM pentru publicatia ABC a fost efectuat in perioada 18 septembrie - 7 octombrie, pe un esantion format din 982 de persoane din intreaga Spanie.

Cresterile de taxe prevazute de guvern includ majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 16 la 18%, in timp ce taxa minimala pentru produsele de prima necesitate va fi mentinuta la 4%.

Spania este unul dintre statele cele mai grav afectate de criza economica. Economia a intrat in recesiune in 2008, iar rata somajului a crescut la 17,93% in al treilea trimestru din 2009.

Spania majoreaza TVA-ul la 18%