Orasul francez Saint-Etienne a inaintat plangere impotriva bancii germane Deutsche Bank, in incercarea de a anula un "credit toxic" in valoare de 20 milioane euro, a anuntat primarul Maurice Vincent, citat de AFP.

Saint-Etienne este primul oras francez ce depune plangere impotriva unei banci, in cadrul luptei colectivitatilor locale impotriva creditelor riscante.

Municipalitatea a incheiat un contract cu banca germana pentru un produs financiar complex, care ar fi putut fi dezastruos: un credit cu dobanda variabila, in functie de evolutia lirei sterline fata de francul elvetian, scrie NewsIn.

"Deprecierea monedei britanice va majora dobanda la 24% din aprilie 2010, de la 4,3% in prezent, pentru creditul ce are scadenta in 2022, ducand la un cost suplimentar de 3,7 milioane euro pe an, echivalent cu o majorare de 4% a impozitelor locale", a precizat primarul orasului.

Saptamana trecuta, grupul farmaceutic elvetian Roche a inaintat plangere impotriva bancii Credit Suisse pentru ca i-ar fi vandut titluri toxice de 363 milioane euro.

Potrivit cotidianului Le Temps, Roche a facut plangere impotriva institutiei financiare la curtea federala din New York pentru ca banca i-ar fi vandut investitii riscante, in locul unor plasamente securizate.

Credit Suisse ar fi investit intre 2006 si 2007 in obligatiuni privind datorii colaterale si obligatiuni de tip ARS (auction-rate securities) si nu in credite pentru studenti, astfel ca Roche s-ar fi trezit cu 275 de milioane de dolari blocate in titluri care nu se pot vinde, relata publicatia elvetiana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Revolut aduce pe pozitii cheie fosti executivi din banci cu greutate