Scandalul valizei cu bani -133.000 de euro - oferiti drept "cadou" unui reprezentant al FMI a continuat sa-l puna in incurcatura pe presedintele senegalez Abdoulaye Wade, candidat la propria succesiune, desi Guvernul de la Dakar incearca sa arate ca nu este vorba de coruptie, scrie NewsIn.
La o luna de cand s-au petrecut faptele, Fondul Monetar International a anuntat clar ca "presedintele Senegalului" a "confirmat ca a organizat oferirea unui cadou in bani" reprezentantului sau la Dakar. Mai concret, suma de "100.000 de euro si 50.000 de dolari (33.000 de euro - n.r.)", precizeaza FMI.

Scandalul a inceput in seara zilei de 25 septembrie, cand angajatul FMI Alex Segura urma sa ia avionul spre Paris, la incheierea mandatului de trei ani in Senegal ca reprezentant-rezident al Fondului Monetar International. Cetateanul spaniol - care a criticat adesea gestionarea fondurilor publice de catre statul senegalez - a fost invitat sa cineze cu presedintele Abdoulaye Wade si, apoi, a primit "cadoul".

"Presedintele a explicat ca banii i-au fost oferiti (reprezentantului FMI - n.r.) ca un cadou traditional de despartire si nu pentru a-l influenta in vreun fel pe acesta, care parasea definitiv tara, si nici pe FMI", precizeaza institutia.

FMI si-a prezentat versiunea detaliata asupra faptelor cu o luna intarziere.

La randul sau, premierul senegalez Ndéné Ndiaye a intervenit in scandal, duminica, intr-un interviu acordat cotidianului Kotch: "Nu a fost vorba ca noi sa-l corupem. (...) 100.000 de euro nu inseamna nimic (...) Ce se poate cumpara cu suma aceasta in Franta? Nici macar un apartament nu poate fi platit", a adaugat seful guvernului, intr-o tara in care o menajera este in general platita cu mai putin de 100 de euro pe luna. "Este corupt cineva care vine in tara si de la care asteptam actiuni, dar, sincer, Segura, care parasea Dakarul, nu putea sa ne mai foloseasca la ceva", a precizat premierul Ndiaye.

Pe de alta parte, in presa de marti din Senegal, un consilier special al presedintelui, colonelul Malick Cissé, sintetizeaza gestul in urmatoarele cuvinte: "Intr-un restaurant, unui ospatar i se da bacsis. Nu pot numi aceasta coruptie".

Scandalul il vizeaza in primul rand pe presedintele Wade, in varsta de 84 de ani, candidat la propria succesiune in 2012, si aflat in fruntea unei tari "clasate, conform criteriilor FMI, printre cele mai sarace si mai indatorate", reaminteste Le Quotidien.

"Este pentru prima oara cand un astfel de scandal izbucneste in tara noastra", a precizat pentru AFP deputatul de opozitie Mbaye Niang, adaugand: "Daca ne-am fi aflat intr-o tara democratica, un presedinte care comite un act considerat drept coruptie ar fi fost adus in fata justitiei".

De altfel, presedintele Wade a parut in defensiva marti in fata presei. Refuzand sa vorbeasca despre scandal, el le-a recomandat jurnalistilor sa citeasca un comunicat transmis anterior de Presedintie. Seful statului sustine in acest comunicat ca valoarea "cadoului" oferit lui Segura a fost rezultatul unei "erori" din partea unui consilier al sau.

"Consilierul l-a intrebat pe presedintele republicii daca trebuie sa ofere ceva reprezentantului FMI, asa cum e obiceiul. Presedintele republicii i-a raspuns afirmativ, fara a preciza suma, intrucat aceasta este o practica obisnuita. Consilierul s-a inselat asupra sumei", a explicat Wade.

Marti, locuitorii din Dakar glumeau, intrebandu-se: "Ti-au luat valiza de la palat?". In schimb, Alex Segura nu a mai facut nicio declaratie, in comparatie cu perioada in care era cel mai vorbaret functionar international din Senegal si critica gestionarea fondurilor publice de catre stat.

Pe de alta parte, presa a evocat ipoteza unei inscenari pentru a-i distruge reputatia. Atitudinea functionarului este insa discutabila, deoarece, desi FMI a restituit banii Senegalului, reprezentantul sau si-a asumat initial riscul de a accepta valiza si de a pleca cu ea. Drept explicatii, FMI a precizat ca Segura se temea ca va pierde avionul si ca nu "va gasi un loc sigur in care sa lase banii in Senegal". Banii au fost restituiti la inceputul lunii octombrie, la Barcelona, ambasadorului Senagalului in Spania. Dakarul a confirmat ca a primit suma inapoi, integral.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Primăria Romei va amenda cu până la 500 euro pe cei care aruncă măşti pe stradă
Setari Cookie-uri