Comisia Europeana (CE) a propus inasprirea controalelor in sectorul alimentar pentru o mai mare transparenta si combatere a practicilor ilegale, care fac ca scaderea preturilor produselor agricole sa nu se repercuteze in pretul produsele prezente la raft.
"Este foarte important ca partile implicate in lantul de aprovizionare cu alimente, consumatorii si responsabilii politici, sa ia masuri de crestere a transparentei preturilor de-a lungul lantului de aprovizionare. Noul instrument european de monitorizare a preturilor alimentelor reprezinta un pas inainte esential in aceasta directie" a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.

Lantul de aprovizionare cu alimente reuneste sectoare importante – agricultura, industria agroalimentara si reteaua de distributie – care reprezinta peste 7% din procentajul de ocupare a fortei de munca in Europa. Aceste sectoare au un impact direct asupra tuturor cetatenilor, avand in vedere ca fiecare gospodarie cheltuieste in medie 16% din venituri pe alimente, potrivit NewsIn.

Comunicarea CE identifica tensiuni semnificative in ceea ce priveste relatiile contractuale dintre partile implicate in lantul de aprovizionare, aparute ca urmare a diversitatii acestora si a inegalitatii in ce priveste puterea de negociere. Aceasta subliniaza totodata lipsa de transparenta a preturilor de-a lungul lantului de aprovizionare, precum si volatilitatea crescuta a preturilor pentru produsele de baza. In sfarsit, in comunicare se mai arata ca piata interna de alimente este inca fragmentata in functie de produse si de statele membre.

De la mijlocul anului trecut, odata cu declansarea crizei economice, preturile produselor agricole de baza au scazut puternic, in special cel al laptelui, fara ca aceasta scadere sa se reflecte imediat in preturile afisate la raft, fapt ce ingrijoreaza Bruxelles-ul, care arata ca lipsa de transparenta pe piata, inegalitatile si practicile anticoncurentiale au dus la distorsiuni pe piata, cu efecte negative asupra competitivitatii intregului canal alimentar.

CE a publicat, de asemenea, o prima versiune a instrumentului european de monitorizare a preturilor pentru alimente, care va contribui la o mai buna intelegere a modului in care evolueaza preturile din acest sector si invita totodata statele membre sa instituie servicii online usor accesibile de comparare a preturilor de consum pentru alimente.

"Dupa cum indica evolutiile de data recenta de pe piata produselor lactate, se intampla din ce in ce mai des ca intre pretul pe care il obtine fermierul si pretul platit de consumator in magazine sa nu existe nicio legatura. Impreuna cu autoritatile nationale, ne vom dubla eforturile pentru a asigura functionarea eficienta a lantului de aprovizionare de la ferma la consumator", a declarat comisarul European pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

Totodata, Comisia va institui masuri de imbunatatire a activitatii de supraveghere a pietei produselor derivate din produsele agricole de baza pentru a limita volatilitatea si speculatiile si va revizui o serie de standarde de mediu si de sisteme de etichetare a originii, susceptibile ca impiedica schimburile comerciale transfrontaliere. CE va examina, totodata, masurile care vizeaza practicile de limitare teritoriala a aprovizionarii, prin intermediul carora furnizorii le cer comerciantilor cu amanuntul sa se aprovizioneze la nivel local.

Comisia urmeaza sa prezinte un raport referitor la progresul acestor propuneri pana la sfarsitul anului 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti