Guvernul de la Sofia estimeaza o contractie a economiei Bulgariei cu 2% in 2010, iar inflatia medie anuala ar putea atinge 2,2%, potrivit proiectului de buget adoptat, ce urmeaza a fi prezentat parlamentului in cursul acestei saptamani.
"Este un buget ce tine cont de faptul ca tara a fost a lovita in plin de criza economica. Vremurile dificile impun decizii dificile", a declarat ministrul bulgar al finantelor, Simeon Djankov.

Pentru acest an, guvernul se asteapta la o recesiune de 6,3% din PIB, in timp ce Fondul Monetar International (FMI) a prognozat o scadere a economiei de 6,5%, potrivit NewsIn.

Djankov, care afirma ca Bulgaria va atinge punctul critic al crizei spre finalul lui 2009 si inceputul lui 2010, a precizat ca guvernul a urmarit crearea unui buget echilibrat. Ministrul finantelor a adaugat ca vor fi reduse cu 2 puncte procentuale contributiile firmelor pentru pensii, iar pensiile persoanelor cu varsta de peste 75 de ani ar urma creste usor.

Salariile din sectorul public vor fi inghetate, cu exceptia cazului in care economia se va redresa anul viitor si daca veniturile bugetare vor creste sustenabil, a mai spus Djankov.

Economia Bulgariei, mai expusa crizei financiare decat sistemul bancar


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai mari scumpiri din UE