Royal Dutch Shell Plc, cea mai mare companie petroliera din Europa, a anuntat ca profitul sau net din al treilea trimestru a scazut cu 62%, in contextul in care recesiunea mondiala a redus cererea de combustibil, determinand ieftinirea petrolului si a gazelor naturale.
Profitul net a scazut la 3,25 miliarde dolari, de la 8,45 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Excluzand elementele unice si evolutia stocurilor, castigurile au depasit estimarile analistilor, informeaza NewsIn.

Directorul executiv Peter Voser (foto) a decis sa vanda active, sa fuzioneze unele divizii si sa reduca efectivele, pentru a majora competitivitatea grupului Shell, avand in vedere ca cererea de petrol va inregistra in acest an cel mai mare declin dupa 1980. El s-a angajat deja sa reduca nivelul cheltuielilor de capital cu circa 10% anul viitor.

"Preturile la petrol si gaze sunt cu mult mai mici, iar Shell are o expunere mai mare la gazele naturale decat companiile concurente", a declarat Peter Heijen, analist in cadrul Theodoor Gilissen NV. "De acum inainte, estimam ca productia si castigurile vor creste, in contextul in care noile proiecte vor incepe operatiunile", a mai spus Heijen.

Excluzand elementele unice si evolutia stocurilor, castigurile Shell au fost de 2,62 miliarde dolari, depasind estimarea medie a analistilor, de 2,5 miliarde dolari.

Productia de hidrocarburi din al treilea trimestru a fost de 2,93 milioane barili echivalent petrol pe zi, similara celei din aceeasi perioada din 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si