Ministerul ceh de finante a anuntat ca si-a inrautatit prognoza privind evolutia economica din acest an, estimand in prezent o contractie a produsului intern brut (PIB) cu 5%, fata de 4,3% anterior.
Pentru 2010, autoritatile cehe se asteapta la un usor avans economic, de 0,3%, mentinand estimarea anterioara, publicata in iulie.

"Economia ar trebui sa dea semne de revenire in trimestrele III si IV din acest an. PIB-ul din intregul an va scadea, totusi, cu 55 in termeni reali, din cauza datelor din primul trimestru", se precizeaza in comunicatul ministerului de finante, citat de NewsIn.

In primul trimestru din 2009, Republica Ceha a inregistrat o scadere a PIB de 3,4% atat fata de trimestrul precedent, cat si comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit statisticilor oficiale.

In trimestrul al doilea, economia ceha a crescut cu 0,1% fata de perioada ianuarie-martie, dar s-a contractat cu 5,5% fata de perioada echivalenta de anul trecut. PIB-ul Cehiei a crescut anul trecut cu 2,7%.

Pentru anul viitor, autoritatile cehe se asteapta ca exporturile sa devina din nou motorul cresterii economice, "mai ales ca urmare a revenirii economice in tarile partenere".

Autoritatile de la Praga estimeaza ca rata somajului va ajunge la 6,5% in acest an si la 8,4% in 2010, fata de 4,4% anul trecut. De asemenea, rata inflatiei ar urma sa atinga 0,9% in 2009 si 1,4% in 2010, comparativ cu 6,3% in 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Productia de masini din Romania este mai mica decat in Slovacia