Guvernul bulgar a supus Parlamentului proiectul de buget pentru anului viitor, ministrul finantelor Simeon Djankov subliniind obiectivul de mentinere a unui buget echilibrat, cu venituri bugetare de 41,6% din PIB si cheltuieli de 42,3% din PIB.
Veniturile sunt estimate la 26,4 miliarde leva (13,5 miliarde euro), respectiv 41,6% din produsul intern brut (PIB), in timp ce cheltuielile programate sunt de 26,9 miliarde leva (13,75 miliarde euro), respectiv 42,3% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit bugetar de 0,7% din PIB, potrivit datelor publicate de ministerul bulgar de finante, citate de NewsIn.

Daca nu ar fi fost luata in considerare contributia Bulgariei la bugetul Uniunii Europene de 779,7 milioane leva (398,65 milioane euro), cheltuielile ar fi fost estimate la 41,1% din PIB, ceea ce ducea la un excedent bugetar de 0,5% din PIB.

"A fost un buget dificil de pus la punct in perioada de criza", a declarat Djankov, care se asteapta ca punctul cel mai de jos al crizei actuale sa fie atins la finalul lui 2009-inceputul lui 2010.

Guvernul bulgar s-a angajat sa mentina un regim de austeritate si sa pastreze consiliul monetar, instituit in 1997, pana la momentul aderarii Bulgariei la zona euro. Consiliul impune un excedent bugetar sau, in cel mai rau caz, un buget echilibrat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si