"Niciun sistem financiar nu poate functiona eficient daca institutiile financiare si investitorii pleaca de la principiul ca statul ii va proteja de consecintele unui faliment", a afirmat Geithner, in fata Comisiei de servicii financiare a Camerei Reprezentantilor.

"Nu ne putem permite situatia in care contribuabilii sa fie nevoiti sa plateasca pentru pierderile marilor institutii financiare private", a adaugat oficialul, citat de NewsIn.

Proiectul de lege prevede ca statul sa aiba posibilitatea sa plaseze sub supraveghere orice societate financiara majora care ar fi pusa in pericol sa se prabuseasca.

In caz de forta majora, organismul ce gestioneaza fondul de garantare a depozitelor bancare, FDIC, poate primi sarcina de a dezmembra societatile considerate prea mari pentru a putea intra intr-un faliment necontrolat, avand insa grija ca pierderile sa fie suportate in primul rand de catre actionari si abia apoi de catre creantieri.

Proiectul mai prevede ca societatile financiare cu active de peste 10 miliarde dolari trebuie sa plateasca si costurile de dezmembrare suportate de stat si care nu sunt acoperite de vanzarea de active.

Geithner a apreciat ca noul proiect de lege va pune capat injectiilor de lichiditati realizate de stat in cadrul societatilor financiare, precum cele operate de urgenta si in lipsa unor reglementari in perioada septembrie-octombrie 2008, cand sistemul financiar american risca sa se prabuseasca.

Intr-o marturile scrisa transmisa Comisiei parlamentare, unul dintre guvernatorii Federal Reserve, Daniel Tarullo, a sustinut opinia lui Geithner, afirmand ca proiectul de lege promoveaza "un cadru solid pentru a asigura crearea unui sistem financiar mai sigur si mai stabil".