Comisia Europeana (CE) a propus Consiliului sa acorde un pachet de asistenta financiara pentru Bosnia-Hertevogina, sub forma unui imprumut de pana la 100 milioane euro, care sa completeze programul negociat de autoritatile bosniace cu Fondul Monetar International (FMI).
Imprumutul ar urma sa fie oferit in doua transe, probabil in trimestrele II si IV din 2010. Asistenta financiara este conditionata de indeplinirea conditiilor din pachetul agreat de Bosnia-Hertegovina cu FMI.

Impactul crizei economice si financiare globala s-a manifestat in Bosnia-Hertegovina din ultimul trimestru din 2008, cand activitatea economica s-a restrans iar comertul a incetinit puternic.

Autoritatile bosniace au incheiat un acord cu FMI pentru asistenta financiara de 1,15 miliarde euro in mai 2009. Economia Bosniei-Hertegovina ar putea scadea cu 3% in acest an, iar deficitul public a fost estimat la 4,7% din produsul intern brut (PIB). Pentru 2010 este anticipata o usoara redresare.

Comisia Europeana a mai adoptat propuneri similare de finantare pentru Serbia (imprumut de 200 milioane euro), pentru Armenia (100 milioane euro) si Georgia (46 milioane euro).

CE a propus si un imprumut de 500 mil. euro pentru Ucraina.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si